Priča o pčelaru Mladenku Milišiću iz Polja kod Dervente – VIDEO

U derventskom naselju Polje, Mladenko Milišić bavi se uzgojem pčela i matica i proizvodi med i matičnu mliječ. S obzirom da su se mnogi pčelari širom RS žalili da su im pčele iz zime izašle nejake ali i da je bilo dosta uginuća, Mladenko kaže da je kod njega bilo štete ali nije dramatična.

Mladenko Milišić iz naselja Polje kod Dervente pčelarstvom se bavi još od 1980. godine dok je živio u Novom Travniku. U Derventu je izbjegao 1994. godine i pčelarenje je zajedno sa pokojnim bratom započeo kaže sasvim slučajno.

Milišić trenutno ima 130 proizvodnih košnica, 40-ak pomoćnih te oko 400 jedinica za proizvodnju matica. Cijene su kaže uglavnom iste kao i proteklih godina.

Situacija u pčelarstvu poslednjih godina nije dobra kaže Mladenko, prvenstveno zbog loših prinosa koji su uzrokovani uglavnom vremenskim uslovima ali i još nekim drugim faktorima kao što je pojava bolesti kod pčela.

Vremenske prilike za sada po Milišiću išle su na ruku pčelarima jer nije bilo jakog mraza i nada se da će tako i ostati. Nada se i da bi ove godine trebao iscvjetati i bagrem koji je proteklih godina izostao upravo zbog mraza, a na našim područjima, upravo bagrem i donosi najveći prinos meda.

Pčelinjak Milišića je nešto udaljeniji od šume i bagrema ali on naglašava da pčelama to ne smeta za ispašu. Pčele su do unazad desetak godina imale puno veći prinos meda nego danas a Mladenko kaže da se znalo vaditi i po 40 kilograma meda iz jedne košnice.

Milišić ostvaruje pravo i na podsticaje od opštine Derventa i ministarstva poljoprivrede.

Pčelar poručuje i svima drugima koji imaju pčele ili žele da se bave pčelarstvom da dobro paze na svoje pčele naročito na bolest varou i da ih na vrijeme tretiraju.

Milišić živi u četvoročlanom domaćinstvu sa suprugom a oko pčela najčešće mu kaže pomaže mladji sin koji često sa njim radi u pčelinjaku, dok je stariji na radu u Sloveniji. A u susret proljetnom prskanju voćnjaka i njiva iz pčelarskih udruženja poučeni lošim iskustvima sa prskanjem apeluju na sve koji to budu radili da rade odgovorno kako bi se zaštitile i pčele. Poznat je slučaj od prije par godina kada su zbog neodgovornog prskanja voćnjaka u cvatu stradale na hiljade pčelinjih košnica kod Apatina u Srbiji te slučaj avionskog zaprašivanja protiv krpelja u jeku cvijeta bagrema kada je takođe stradalo dosta pčela.

Detaljnije u prilogu iz emisije “Zemlja izvor života”:

TV K3