Home GRADOVIDerventa Povjerioci derventskog “Unisa” još čekaju zakazivanje skupštine: Kraj stečaja diktiraju dvije parnice

Povjerioci derventskog “Unisa” još čekaju zakazivanje skupštine: Kraj stečaja diktiraju dvije parnice

by Dejan B.
Stečaj u derventskoj Fabrici cijevi “Unis” protiče planiranom dinamikom, a Skupština povjerilaca biće zakazana čim se okončaju preostale dvije parnice koje su u toku. 

Potvrdio je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik Lazo Đurđević, dodavši da je za jednu od pomenutih parnica održana javna rasprava.

– Čekamo presudu za tu parnicu, dok je za drugu zakazana javna rasprava – rekao je Đurđević.

Istakao je da razloga za zakazivanje Skupštine do sada nije ni bilo jer su trajale parnice sa razlučnim povjeriocima.

– Kada sve to bude završeno i stečaj će biti okončan – kazao je Đurđević.

Problemi u nekadašnjem privrednom gigantu trajali su godinama.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja prema radnicima je trebalo da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Nakon što su propale sve najave uprave o ponovnom pokretanju proizvodnje i izmirivanju dugova prema zaposlenima, u oktobru 2018. godine 160 radnika “Unisa” stupilo je u generalni štrajk tražeći od uprave isplatu svih zaostalih plata i uplatu doprinosa kako bi oni koji su stekli uslove mogli otići u penziju.

U dva navrata pokretanje stečaja u ovom preduzeću zatražila je Nova banka kako bi naplatila svoja potraživanja.

Stečaj u “Unisu” otvoren je 17. decembra 2019. godine.

Namjeru da nekadašnjeg giganta privrede u Posavini ponovo digne na noge iskazao je trgovački lanac “Frukta trejd” koji je u februaru otkupio milionska potraživanja kompanije “Heta” u “Unisu”. Osim toga, dogovorili su i otkup potraživanja Nove banke.

Plan je da po okončanju stečaja u halama “Unisa” ponovo pokrenu proizvodnju cijevi ukoliko mašine budu očuvane i bude postojala potreba na tržištu, a ako ne, pokrenuće neki drugi oblik proizvodnje.

Potraživanja

Najveća potraživanja u nekadašnjoj Fabrici cijevi “Unis” prijavila je Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH. Prema njihovim procjenama, potraživanja su “teška” čak 195 miliona maraka.

Glas Srpske

Preporučujemo