Pokazna vježba vatrogasaca

Pripadnici teritorijalne vatrogasne jedinice Derventa, povodom oktobra, mjeseca zaštite od požara, organizovali su danas taktičko-pokaznu vježbu na Osnovnoj školi Nikola Tesla.

Prema riječima starješine derventskih vatrogasaca Slavena Pijetlovića cilj održane vježbe je provjera plana evakuacije, odnosno koliko su pojedina lica u školi upoznata sa školskim planom evakuacije, da se kroz razne aktivnosti provjeri sposobnost svih učesnika u vježbi i spremnosti reagovanja u složenim i kompleksnim situacijama.

-Uvijek na objektima ove namjene postoji izvjesna opasnost od nastajanja požara i eksplozija, i mi smo danas pokazali odgovor na takvu opasnost. Izvršena je provjera školskog plana evakuacije i koliko je školsko osoblje upoznato sa postupcima u slučaju požara. Ovo je bila teška i kompleksna vježba, radili smo pod punom opremom što zahtijeva dobru psiho-fizičku spremnost vatrogasaca. Sve je proteklo onako kako smo zamislili“ kaže Pijetlović.

On je rekao da je saradnja sa načelnikom opštine Miloradom Simićem veoma dobra, da imaju podršku u opremanju vatrogasne jedinice, za šta je u budžetu opštine rezervisana novčana sredstva.

„Planom tehničkog opremanja iz budžeta opštine biće uloženo 560.000 maraka, i dodatno 140.000 odobreno je od Vatrogasnog saveza RS“ dodao je Pijetlović.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić je izrazio svoje zadovoljstvo nakon održane pokazno-taktičke vježbe, dodajući, da su vatrogasci izabrali idealno mjesto za pokazivanje opremljenosti i obučenosti.

„Dobro su to uradili koliko sam mogao da vidim. Pokazali su kako treba postupati u slučaju požara, zemljotresa i drugih prirodnih nepogoda. Prethodne godine smo štedeli i u toku je nabavka vatrogasnih vozila, kao i ostale opreme za vatrogasce i civilnu zaštitu. U planu je da naredne godine idemo u formiranje isturenog odjeljenja vatrogasne jedinice u Osinji“ rekao je načelnik Simić.

Vježba je izvedena u saradnji sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta, pripadnicima Policijske stanice Derventa i službom Doma zdrava Derventa.

Posavske novosti