Home GRADOVIDerventa POETSKI DAN I SJEĆANjE NA PREMINULE PJESNIKE

POETSKI DAN I SJEĆANjE NA PREMINULE PJESNIKE

by Dejan

U Derventi je održan Poetski dan i sjećanje na preminule pjesnike, u organizaciji Srpskog književnog kluba “Vihor”, a osim članova kluba učestvovali su pjesnici iz susjednih opština.

Predstavnici “Vihora” i pjesnici iz drugih opština prisustvovali su pomenu Milovanu Bjeloševiću Belom, profesoru, književniku i političaru, na groblju u Kalenderovcima, gdje je služen parastos povodom 31 godine od njegove smrti. Bjeloševića je 21. maja 1992. godine poginuo u odbrani rodnog sela Donje Lupljanice.

Nakon pomena Bjeloševiću delegacija “Vihora” i drugi pjesnici posjetili su grob nedavno preminulog pjesnika Slavka Pokrajca, kao i grob Savka Pećića Pese u Potočanima, koji je preminuo 16. marta, a bio je književnik, novinar, potpukovnik Vojske Republike Srpske, komandant Osinjske brigade i višegodišnji predsjednik “Vihora”.

U Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” održan je poetski čas i sjećanje na do sada preminule članove i pjesnike učesnike Međunarodnih ilindanskih pjesničkih susreta Prljača i prijatelje “Vihora”, a predsjednik “Vihora” Nenad Simić podsjetio je na stvaralaštvo preminulih pjesnika.

Gradska uprava pružila je podršku obilježavanju Poetskog dana i sjećanja na preminule pjesnike.

Poetskom času i sjećanju prisustvovali su članovi porodice preminulog pjesnika i književnika Bjeloševića, Pokrajca, Pećića, predstavnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Boris Bašić, predstavnici SPKD “Prosvjeta“Derventa, te pjesnici iz susjednih opština i članovi kluba “Vihor” koji su govorili stihove posvećene preminulim pjesnicima ili njihove pjesme.
Za više od 20 članova “Vihora” uručene su članske karte za 2023. godinu.

Posavske novosti

Preporučujemo