Home Vijesti plus + Počela vakcinacija protiv gripa – FZO finansira vakcine za najugroženije

Počela vakcinacija protiv gripa – FZO finansira vakcine za najugroženije

by admin

U domovima zdravlja, kao i u Institutu za javno zdravstvo RS, počela je vakcinacija  protiv gripa, a Fond zdravstvenog osiguranja RS finansira 15.000 doza vakcina za najugroženije kategorije stanovništva.

Vakcinu protiv gripa besplatno mogu da dobiju insulin ovisni dijabetičari, pacijenti na hemodijalizi, lica koja su imala kardiohirurške intervencije (ugrađen stent, bajpas, balon dilatacija, vještačke valvule, pejs mejker), oboljeli od multiple skleroze i mišićne distrofije, HIV pozitivni i oboljeli od AIDS-a, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, te djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu. Takođe, pravo na besplatnu vakcinu imaju i zaposleni na infektivnim klinikama i jedinicama intenzivne medicine, osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti i lica sa posebnim potrebama koja borave u kolektivnom smještaju.

Pomenute kategorije radi vakcinacije mogu da se jave svom timu porodične medicine. Osobama koje žele da se vakcinišu, a ne spadaju u jednu od pomenutih kategorija, dostupne su vakcine po komercijalnim cijenama.

Prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS potrebno je vakcinisati se što prije, jer je neophodno najmanje dvije nedjelje nakon vakcinacije da bi se razvila zaštita. U Institutu vakcinaciju preporučuju svima koji žele da smanje rizik obolijevanja od gripe, razvoj komplikacija, aktivaciju postojeće hronične bolesti, posjete ljekaru, potrošnju lijekova i izostanke sa posla, kao i djeci starijoj od šest mjeseci. ”Vakcinacija se posebno preporučuje hroničnim bolesnicima, starijim osobama, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim grupama, te im lako mogu prenijeti infekciju, svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja (policija, prosvjeta, komunalna preduzeća, zaposleni u vrtićima itd.), osobama koje njeguju malu djecu.

Osobe sa bilo kojom aktivnom infekcijom i povišenom temperaturom treba da sačekaju sa vakcinacijom do ozdravljenja”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo.

dzderventa.com

Preporučujemo