Pobrali medalje u srcu Holivuda

Miro Vasić i Vedrana Nović iz Dervente, kao i Zorana Mitrović iz Rudog, vratili su se kući iz Los Anđelesa okićeni medaljama.Odličja su osvojili kao članovi reprezentacije BiH na Specijalnoj ljetnoj olimpijadi. Miro je osvojio srebrnu medalju u plivanju na 25 metara slobodnim stilom i bronzu na 50 metara slobodno. Zorana je stigla do srebra takođe u trci na 25 metara slobodnim stilom, dok je atletičarka Vedrana na cilj stigla druga u trci na 400 metara.

– Presrećan sam, medalje mi mnogo znače. Svi mi čestitaju, a komšije i drugovi su ponosni na mene. Medalje su zauzele počasno mjesto na zidu moje sobe i čini mi se da sijaju kao zlato. Što se mene tiče, one su zlatne jer je konkurencija bila vrlo jaka – kaže Miro.

Plivanje trenira od 2006. godine i ovo nije njegova jedina medalja. Zlato je donio sa prvog učešća na Olimpijadi u Italiji 2006. godine. Iako je podjednako dobar i u stonom tenisu, trčanju i odbojci, ništa se ne može porediti sa plivanjem.

– Plivanje i voda su moje velike ljubavi. Odrastao sam i živim uz rijeku. Sa osam godina sam naučio da plivam na Ukrini i od tada sve slobodno vrijeme provodim na njenim obalama – kaže Miro. Iz Sjeverne Amerike nosi mnoštvo predivnih uspomena.

– Kad se nismo takmičili, obilazili smo grad. Amerika mi se mnogo dopala, to je ekstra zemlja, oduševljen sam. Malo mi je hrana prvih dana bila bljutava, ali brzo sam se navikao – priča Vasić i dodaje da 15 dana boravka u Los Anđelesu nikada neće zaboraviti.

Ni Vedrana ne krije radost zbog osvojene srebrne medalje, koja joj je bila najljepši poklon za 18. rođendan.

– Najveću zahvalnost dugujem treneru Goranu Spasojeviću, koji je marljivo trenirao sa mnom godinu pred takmičenje. Osim medalje, najviše ću pamtiti odlazak u Diznilend – kaže Vedrana, koja je u Los Anđelesu takođe nastavila trijumfalni niz, jer se srebrnim medaljama okitila i na olimpijadama u Atini i Šangaju.

Zorana kaže da je konkurencija bila jaka, ali je doplivala do srebra.

– Odlazak u Ameriku je bio fenomenalan. Put u Holivud i Diznilend su nešto po čemu ću, uz medalju, pamtiti takmičenje. Sve mi se dopalo, osim hrane – priča Zorana. Njen otac Đorđe Mitrović presrećan je zbog kćerkinog uspjeha, navodeći da je to medalja za godine Zoranine mukotrpne borbe, upornosti i rada.

– Prvi put se odvojila od nas i to je za nas najveći uspjeh. Medalji se nismo nadali i frapirani smo jer ona čak i ne trenira plivanje – kaže Mitrović i dodaje da je Zoranu naučio da pliva kada joj je bilo deset godina, a da je prohodala samo tri godine ranije jer boluje od blažeg oblika cerebralne paralize.

U BiH stiglo 11 medalja

Na Specijalnoj olimpijadi u Los Anđelesu, koja je okupila oko 7.500 takmičara iz 165 zemalja, BiH je predstavljalo 29 sportista. Oni su se okitili sa 11 medalja – jednom zlatnom, sedam srebrnih i tri bronzane.

Glas Srpske