Plastenička proizvodnja porodice Čokić u Novim Lužanima kod Dervente – VIDEO

U Novim Lužanima kod Dervente, na 2.200 kvadrata, prostiru  se plastenici Milenka i Gorana Čokića, koji se plasteničkom proizvodnjom rasada i povrća bave već 20 godina.

Iako u plastenicima tokom cijele godine ima posla, proljeće je ipak godišnje doba kada se najviše radi. Tako je i u  domaćinstvu Čokića, oca i sina Milenka i Gorana, iz Novih Lužana koji važe za jedne od najboljih i najvećih derventskih proizvođača rasada povrća. Goran nam je rekao da su u posao ušli još 1998.godine kada su podigli prvi plastenik i sada je to već 20 godina iskustva sa ovom djelatnosti. U plastenicima na 2.200 kvadrata uzgajaju nekoliko sorti paprike, paradajza, krastavaca a bave se takođe i proizvodnjom rasada ovih kultura kao i dinje i lubenice.

Čokići svoje proizvode plasiraju u Derventi, Brodu, Doboju i Prnjavoru dok cijene zavise najviše od kvaliteta rasada kao i od nabavne cijene sjemena koja dolaze uglavnom iz Holandije i jako su skupa.

Nakon završetka ciklusa, proizvodnje rasada povrća, u svojim plastenicima počinju da se baziraju na proizvodnju gotovih proizvoda uglavnom paprike i paradajza a ove godine će kaže Goran proizvoditi i Dinju iz plastenika a za par dana bi trebalo krenuti i rasađivanje.

Čokići su prošle godine na poljoprivrednoj manifestaciji u Osinji dobili 1. nagradu kao najuspješniji plastenički proizvođači na području opštine Derventa.

Opština Derventa redovno izmiruje svoje obaveze kada je u pitanju isplata poljoprivrednih podsticaja a na koje pravo ostvaruju i Čokići.

Goran nam je ukratko ispričao i šta se trenutno uzgaja u plasteniku gdje smo radili intervju.

Ranijih godina su uzgajali po deset duluma lubenice a ove godine će zasijati samo 3 a razlog je kako kaže Goran što imaju previše posla i ne mogu sve stići. Ranije su dodaje sijali i po dvadeset duluma kupusa i karfiola na otvorenom ali su se poslednjih godina opredijelili više za plastenike jer u njima sve bolje uspijeva a ne mogu ponavlja Goran ni stići sve da urade.

Kada je zemljoradnja u pitanju, nema laganog posla pa su tako i u plastenicima angažovani i ostali Čokići.

Goran dodaje i da u skorijem periodu ne planira dalje proširenje plastenika zbog prevelike količine posla jer se ne može kaže fizički postići. A tokom naše posjete imanju Čokića u Novim Lužanima, upoznali smo se i sa jednom, za nas relativno novom tehnikom kalemljenja lubenice. Ova tehnika je ne samo sredstvo za fitopatološku zaštitu, već i agronomska tehnika koja povećava rezultate u različitim uslovima gajenja. Kalemljenjem lubenice i dinje na tikvu postiže se daleko veća bujnost biljaka zbog mnogo jačeg korijena tikve, koji biljku bolje snabdijeva hranom i vodom, što obezbjeđuje brže zrenje plodova. Pri kalemljenju ukus i boja ploda ostaju tipični za sortu lubenice, odnosno dinje, ispričao nam je Goranov otac Milenko koji je stručnjak za kalemljenje lubenice.

Marljivim radom i trudom porodica Čokić je postala prepoznatljiva po kvalitetu svojih proizvoda a dugogodišnjim radom su stekli i reputaciju jednih od najboljih proizvođača povrća pod plastenicima.

Detaljnije u prilogu iz emisije „Zemlja izvor života“

TV K3