Home GRADOVIDerventa Petlja “Stankovići” vodi Derventu i Stanare na autoput

Petlja “Stankovići” vodi Derventu i Stanare na autoput

by Dejan
Gradnja petlje “Stankovići” u selu Osinja, koja bi trebalo da poveže Derventu i Stanare na autoput “9. januar” dovešće do dodatnog zamaha u razvoju pomenutih lokalnih zajednica.

Naime čelnici Dervente i Stanara održali su sastanak sa predstavnicima preduzeća “Putevi” i “Autoputevi” na kojem je razgovarano o gradnji petlje koja bi trebalo da ove lokalne zajednice poveže na autoput “9. januar” Banjaluka – Doboj. Sastanku je prisustvovao i šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić iz Dervente.

– Urađena je eksproprijacija zemljišta za gradnju petlje “Stankovići”. Međutim, sada je potrebno obezbijediti da putevi koji vode ka autoputu “9. januar” budu u rangu regionalnog ili magistralnog puta, kako sa strane Dervente, tako i Stanara. Dakle sada čelnici dvije lokalne zajednice treba da podnesu zahtjev za prekategorizaciju lokalnih puteva u regionalne. Time će biti definisana i rekonstrukciju tih puteva i gradnja same petlje – rekao je “Glasu Srpske” Žunić, koji očekuje da će ti poslovi biti u planu javnih nabavki nadležnih preduzeća za iduću godinu.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić rekao je da iako bilježe odlične privredne rezultate i izvoz koji se mjeri milionima maraka transport ka Evropi je otežan, jer nemaju izlaz na autoput.

– Naši prevoznici magistralnim putem moraju da voze do Prnjavora, gdje se priključuju na autoput. Zbog toga su pokrenute aktivnosti za gradnju petlje “Stankovići” u selu Osinja, odnosno zaseku Stankovići, čime bi bio omogućen bolji život za veliki broj stanovnika ruralnog dijela naše lokalne zajednice – rekao je “Glasu” Simić.

Naglasio je da građani i privrednici trenutno gledaju u autoput, a ne mogu mu pristupiti iz Dervente.

– Oni moraju ići do Rudanke u Doboj ili u Prnjavor da bi se priključili na autoput. Isti problem imaju i ljudi i privrednici u Stanari, kojima je autoput udaljen svega osam kilometara – kazao je Simić.

Naglasio je da su svjesni da se sa lokalnih puteva ne mogu priključiti na autoput, zbog čega će uslijediti njihova kategorizacija.

– Zahtjev Ministarstvu saobraćaja i veza za prekategorizaciju puteva podnijećemo do kraja sedmice. Time će biti stvorena pretpostavka da “Putevi RS” mogu planirati da već kategorisani put urede dalje u regionalni, dok “Autoputevi” mogu početi sa gradnjom petlje koja će olakšati život građanima ove dvije lokalne zajednice. Takođe na tom dijelu planiramo gradnju industrijske zone, što će uticati i na sam privredni razvoj – zaključio je Simić.

Marijana Miljić Bjelovuk – Glas Srpske

Preporučujemo