Osveštano pet zvona za Saborni hram u Dervetni

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije osveštao je danas u Derventi pet novih zvona za Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Porfirije rekao je da zvona pozivaju vjernike da se sabiraju u hram, da se prisjećaju divnih vremena i da se nadaju carstvu Božijem.

“Važno je da se nikada ne odreknemo sebe, Hrista i svog imena. Ovde dolazimo da posvećujemo sebe Bogu, da se podučavamo šta je najvažnije i da znamo da je svaki čovek ikona Božija”, rekao je u besjedni vladika Porfirije.

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da je osveštanje zvona veliki čin i radost za crkvu u Derventi.

“Ova zvona pozivaju na sabiranje srpskog naroda u crkvu Božiju na sveto bogosluženje i liturgije. Želimo da naše crkve budu pune ne samo danas, već svakog dana i da budemo narod svetosavski i nemanjićki”, rekao je vladika Fotije, koji je sa episkopom osječkopoljsko-baranjskim Heruvimom sasluživao mitropolitu Porfiriju.

Starješina hrama Uspenja Presvete Bogorodice Radojica Ćetković rekao je da su zvona izlivena u firmi “Omko” u Sloveniji i da su teška ukupno 2.200 kilograma.

On kaže da su pet zvona, centralni mehanizam za satove, elektrifikacija zvona i čelična konstrukcija za zvona sa drvenom podlogom koštali ukupno 160.000 KM.

U ovom iznosu najviše je učestvovala opština Derventa sa 40.000 KM, jedno zvono je kupilo Kolo srpskih sestara “Carica Milica”iz Dervente, a jedno Dragica Milošević iz Čikaga.

“Današnji kumovi, tačnije, njih 13 obezbijedili su ukupno 65.000, a ostatak novca je prikupljen od priloga vjernika”, rekao je Ćetović novinarima.

On je istakao da je danas u Derventi velika radost, jer se privode kraju radovi započeti 1994. godine.

Vladičanskom zahvalnicom nagrađeni su načelnik opštine Derventa, Kolo srpskih sestara “Carica Milica”, Ratko Đekić, Marijan Kljajić, Dragica Milošević, kumovi zvona Slavko Mandić, Dušan Reljić, Milan Pećić, Milanko Balešević, Bojko Gatarić, Savo Ružojčić, Radovan Pazurević, Slobodan Golub, Dragoljub Ćustić, Nedo Tadić, Drago Nagradić, Pero Đurić i Boračka organizacija opštine Derventa.

Osveštanju zvona prisustvovali su vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, direktor Republičkog zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić, rukovodstvo opštine Derventa, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović i brojni vjernici.

SRNA