Home GRADOVIBrod Održano “Pokrovsko pjesničko saborovanje” i promocija zbornika

Održano “Pokrovsko pjesničko saborovanje” i promocija zbornika

by admin

U Brodu je održana kulturna manifestacija “Pokrovsko pjesničko saborovanje” i promocija istoimenog zbornika, uz učešće pjesnika iz Republike Srpske, Srbije i Švajcarske, u okviru proslave Oktobarskih svečanosti slobode.

Blagoslov za održavanje manifestacije povodom proslave praznika Pokrova Presvete Bogorodice, krsne slave hrama i opštine Brod, dao je NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Protojerej-stavrofor Željko Teofilović istakao je da je cilj i misija saborovanja da se ukaže na druhovne vrijednosti.

On je rekao da organizatore posebno raduje činjenica da u ovogodišnjoj manifestaciji učestvuje mnogo više pjesnika nego prethodne godine i da je lokalna zajednica, na čelu sa načelnikom, opštine prepoznala njen kulturni značaj i uvrstila ga u kalendar aktivnosti koje su od važnosti za kulturni duhovni razvoj grada.

Promocija zbornika “Pokrovsko pjesničko saborovanje” održana je u prostorijama Svetosavskog doma, gdje su i pjesnici učesnici recitovali pjesme.

U knjizi nalazi 140 autorskih radova pjesnika iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Švajcarske, NJemačke, Makedonije, Bugarske, Hrvatske i Kosova i Metohije.

Zbornik je objavljen u izdanju derventskog Srpskog književnog kluba “Vihor” Derventa i Crkvene opštine Brod, a priređivač je Nenad Simić iz Dervente.


On je istakao da je ova kulturna manifestacija dobila podršku lokalne zajednice i načelnika opštine Zorana Vidića, i od lokalnog značaja već prerasla u međunarodnu.

Prije početka manifestacije učesnici su posjetili hram gdje ih je sveštenik Teofilović upoznao o istorijatu hrama.

Sadržaj zbornika je obogaćen fotografijama sa prvih pjesničkih susreta.

Manifestaciju je uveličao i nastup Kulturno-umjetničkog društva “Duško Trifunović” iz Broda.

Pjesničkoj manifestaciji prisustvovalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, zamjenik načelnika lokalne zajednice Adrijana Šaran i saradnici, predstavnici Boračke organizacije Brod i značajan broj posjetilaca.

SRNA

Preporučujemo