Home GRADOVIDerventa Održan sastanak u vezi nastalih šteta u poljoprivredi od divljači

Održan sastanak u vezi nastalih šteta u poljoprivredi od divljači

by admin

Na području opštine Derventa divlje svinje svake godine prave sve veću materijalnu štetu na poljoprivrednim usjevima i zasijanim površinama, čime dovode u pitanje dalji razvoj ovog sektora u tim područjima, zaključeno je na sastanku u organizaciji opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti sa predstavnicima poljoprivrednika.
Vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Dragan Pajić založio se za hitno rješavanje ovih problema inicijativom lokalne uprave prema Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske i Lovačkom savezu Srpske da se odobri organizovano i kontrolisano odstreljivanje divljih svinja na ovom području bez obzira na vrijeme lovostaja.

On je rekao novinarima da su sastanku prisustvovali poljoprivrednici iz sela Velike Sočanice, Male Bukovice, Tetime, Žeravca, Živinica, Gornje Lupljanice i Donje Lupljanice, ali i predstavnici Lovačkog udruženja “Motajica” Derventa i Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Derventa.

“Oštećeni poljoprivrednici naveli su visinu i obim uništenih poljoprivrednih usjeva, koji je bio i do čak 40 dunuma kukuruza po domaćinstvu, a često su divlje svinje dolazile i do porodičnih imanja, čime su ugrožavale bezbjednost stanovništva na tom području”, naglasio je Pajić.

Predstavnici lovačkog udruženja objasnili su svoje aktivnosti u vezi sa ovom problematikom, napominjući da su u kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima koji prijavljuju štetu njihovom udruženju.

Oni ističu veliki problem koji se odnosi na vrijeme lovostaja, kada “lovočuvari ne smiju nositi oružje”, zbog čega ne mogu ništa učiniti.

Pajić je ocijenio da bi odobravanjem organizovanog i kontrolisanog odstreljivanja divljih svinja na području opštine Derventa, bez obzira na vrijeme lovostaja, bila smanjena šteta koju pričinjavaju divlje svinje.

SRNA

Preporučujemo