Home GRADOVIDerventa Održan sasatank o obnovi uskotračnih pruga i njihovoj upotrebi u turizmu

Održan sasatank o obnovi uskotračnih pruga i njihovoj upotrebi u turizmu

by admin

Rukovodstvo opštine Derventa održalo je u petak sastanak sa predstavnicima Udruženja za obnovu uskotračnih pruga i Udruženja za regionalni razvoj i organizacija za poslovno savjetovanje i saradnju sa EU fondovima.

Pored načelnika opštine Milorada Simića sastanku su prisustvovali i zamjenik načelnika Siniša Jeftić, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalnu djelatnost Goran Jevtić i Mladen Pećić, v.d. direktora Turističke organizacije opštine Derventa te Veljko Vuković, predsjednik Udruženja za obnovu uskotračnih pruga, Bruno Vidaković i Iva Kuprešak, projekt menadžeri Udruženja za regionalni razvoj BiH te Zorica Malbašić, koordinator za poslovno savjetovanje doo “Ždral”.

Tema sastanka bila je obnova uskotračnih pruga i njihova upotreba u svrhu turizma na teritoriji opštine Derventa.

Predsjednik Udruženja za obnovu uskotračnih pruga obavijestio je prisutne da je u planu prenos vlasništva nad željezničkom infrastrukturom sa državnih na lokalne organe uprave, čime lokalne zajednice dobijaju mogućnost da ovaj značajan resurs iskoriste za društveni razvoj. Budući da je Derventa bila značajan centar uskotračnog željezničkog saobraćaja u vrijeme Austro-Ugarske monarhije ali i poslije,sve do ukidanja uskotračnih pruga, moguće je da se ovaj istorijski momenat iskoristi u svrhu razvoja turističke ponude i infrastrukture u Derventi.

Stoga su sastanku u Derventi prisustvovali i projekt menadžeri Udruženja za regionalni razvoj u BiH kao i savjetnici i koordinatori sličnih projekata vezanih za EU fondove. Oni su ponudili svoje stručne usluge sa ciljem da pomognu opštinskoj administraciji da što bolje pripremi projekte i programe vezane za pitanje prekogranične saradnje i EU fondova.Osim opredijeljenosti da podrže projekat revitalizacije uskotračne pruge u Derventi za potrebe turizma,ponudili su svoje usluge i u oblasti socijalne zaštite, obnovljivih izvora energije i razvoja infrastrukture.

Rukovodstvo opštine je podržalo inicijativu Udruženja za obnovu uskotračnih pruga i iskazali opredjeljenje da u narednom periodu učestvuju u nekom od programa koji se tiču regionalnog razvoja iz fondova EU te se zahvalilo na ovoj značajnoj posjeti.

Na sastanku je za kontakt osobu, koja će ispred lokalne uprave sarađivati sa menadžerima za lokalni razvoj i prekograničnu saradnju i EU fonove, određen Dragan Vuković.

derventa.ba

Preporučujemo