Od sutra obavezna upotreba zimske opreme

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podsjeća građane da od 15. novembra 2017. godine stupa na snagu zakonska obaveza da bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila do 15. aprila naredne godine, moraju imati odgovarajuću zimsku opremu.

Zimska oprema podrazumijeva:

a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozilačija najveća dozvoljena masa nije veća od500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označenasljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisuplanine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm.

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboruodgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

b) Za motorna vozilačija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom bokuoznačena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisuplanine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremomza ova vozila podrazumijeva se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg),

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priborulanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskomopremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata,vreća pijeskaod 25 do 50 kg).

Za neposjedovanje zimske opreme, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, predviđena je novčana kazna od 40 KM.

Napominjemo da su vozači prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpskedužni da prije uključivanja u saobraćaj sa vjetrobranskih stakala i drugih dijelova vozila uklone snijeg, kao i sa kolovoza na koji susvojim vozilom nanijeli snijeg. Za neispunjavanje ove obaveze propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da se pridržavaju propisa kojima je definisana obaveza upotrebe zimske opreme kako bi bezbjednost učesnika u saobraćaju bila na što višem nivou.

MUP RS