Home GRADOVIDerventa Od škole glume do amaterskog pozorišta

Od škole glume do amaterskog pozorišta

by Dejan B.

Budući derventski glumci uče glumu u školi glume koju vode diplomirani dramaturg Siniša Tešanović i Brankica Radonjić u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“.

Vrijedno rade i nadaju se da će bar neko od njih imati priliku da zaigra na daskama koje život znače. Glumačku grupu čine tri grupe polaznika, od osnovaca do šezdesetogodišnjaka i to deset polaznika u starijoj grupi, sedam polaznika među srednjoškolcima i petnaest osnovaca. Za dvije godine, koliko postoje, imali su dosta nastupa, a plan im je da ove godine urade tri predstave.

Mladi kažu da su se glumom počeli baviti neki iz hobija, a neki na nagovor svojih drugara ali da svi uživaju u onome što rade izražavajući nadu da će se bar neko od njih ostvariti u ovoj profesiji. Ističu da je gluma zahtjevan i odgovoran posao, treba imati sposobnost snalaženja ,brzog reagovanja, dobru kondiciju, smisao za humor, osjećaj za tragediju.

„Naš plan je da oformimo jednu zaista dobru grupu, a potencijala imamo i da stvorimo uslove za buduće amatersko gradsko pozorište u Derventi. Dobre su prilike, djeca su veoma talentovana ali ne samo oni nego i stariji polaznici koji ovdje dolaze da se opuste poslije radnog dana i da nešto novo nauče prije svega o sebi“, ističe Tešanović i kaže da su u prošloj godini, bez obzira na epidemiološku situaciju , uspjeli da oforme grupu u Derventi koju čine odrasli polaznici glume iz Prnjavora i Dervente i zajedno napravili jednu predstavu po tekstu Duška Radovića „Ženski razgovori“.

Već sada imaju poziv da sa tom predstavom gostuju u Srpcu i Čelincu ,a nadaju se da će i epidemiološka situacija biti povoljnija da organizuju gostovanja širom Republike Srpske.

Uporedo sa pripremama za gostovanja, provode se i aktivnosti na formiranju amaterskog pozorišta, kojem se nadaju do kraja ove godine.

U biblioteci ističu da su ponosni na činjenicu da su baš oni pokrenuli inicijativu za osnivanje pozorišta te da će sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje školi kako bi Derventa dobila amatersko pozorište.

 

derventa.ba

Preporučujemo