Home Vijesti plus + Od ponedjeljka 26. decembra počinje naplata putarine na dionici autoputa “9. januar”

Od ponedjeljka 26. decembra počinje naplata putarine na dionici autoputa “9. januar”

by admin

Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka, kako je i planirano, od ponedjeljka, 26. decembra 2016. godine, počeće sa naplatom putarine na novoizgrađenoj dionici autoputa „9. januar“ Banja Luka – Doboj, na pravcu od Doboja do Prnjavora.

Naplata putarine na pomenutoj dionici odvijaće se kroz nešto drugačiji vid otvorenog sistema, koji se od sistema naplate putarine na autoputu E 661 Gradiška – Banja Luka razlikuje u tome što ima dvije ulazno/izlazne rampe. Princip plaćanja je tada da vozači ulaze na autoput na jednom od dva postojeća naplatna mjesta, odnosno u Prnjavoru i/ili Kladarima kod Doboja, bez zaustavljanja, a cijenu vožnje plaćanju prilikom izlaza na bilo kojem od pomenutih naplatnih mjesta. Naplata putarine odvijaće se na ovaj način sve do završetka druge dionice autoputa „9. januar“, na pravcu od Prnjavora do Banje Luke, kada je predviđeno zatvaranje kompletnog sistema naplate na postojećim dionicama mreže autoputeva u Republici Srpskoj.

Cijena putarine na autoputu „9. januar“ utvrđena je Uredbom o visini putarine, koju je utvrdila Vlada Republike Srpske na sjednici 3. novembra 2016. godine. Korišćenje autoputa najmanje će platiti vlasnici vozila prve kategorije, u koju spadaju putnička vozila, motocikli, trocikli i četvorocikli, kao i laka komercijalna vozila i za njih je cijena putarine 4 KM.

Vlasnici vozila druge kategorije, u koju spadaju putnička vozila sa prikolicom ili karavani, vožnju autoputem „9. januar“ platiće 8 KM, dok će vozači vozila treće kategorije, odnosno autobusi i kamioni, na ime putarine izdvojiti 12 KM. Za vozila četvrte katerogije, odnosno vozila sa četiri i više osovina ili kamioni sa prikolicom, autobusi sa dvoosovinskom prikolicom i tome slično, putarina iznosi 20 KM.

Putarina se može plaćati konvertibilnim markama, efektivnim stranim novcem, gotovinskim plaćanjem, bankovnim karticama, kao i elektronskim putem, pomoću TAG uređaja.

autoputevirs.com

Preporučujemo