Obrazovne ustanove i privrednici o upisnoj politici u 2018/19. godini

Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti organizovalo je, kao i prethodnih godina, sastanak sa predstavnicima privrednih subjekata sa područja opštine,osnovnih i srednjih škola,Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost” i Biroa za zapošljavanje u Derventi, na kojem je razgovarano o upisnoj politici u 2018/2019. godini.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik načelnika Siniša Jeftić koji je u uvodnom obraćanju istakao da je lokalna zajednica u 2017. godini uložila značajna sredstva u poboljšanje uslova rada u obrazovnim ustanovama na području opštine te da je uz pomoć privrednika pokrenut proces osavremenjivanja nastave,posebno praktične i da će projekti, koji su u toku, još doprinijeti razvoju školstva na području opštine.

Devetogodišnje školovanje će ove godine završiti ukupno 218 osnovaca. Prema rezultatima ankete, koja je provedena među osnovcima završnih razreda,oni su najveće interesovanje pokazali za upis u derventske srednje škole ali je i znatan broj onih koji bi svoje školovanje da nastave u srednjim školama u susjednim opštinama. Međutim i u derventske srednje škole se svake godine upisuje veći broj djece iz susjednih opština što, po riječima Branke Jović,direktora Stručne i tehničke škole, značajno povećava broj upisanih učenika.Svakako, prioritet pri upisu će imati djeca sa područje derventske opštine.

U skladu sa potrebama privrede, Jovićeva je istakla da će škola ići sa prijedlogom ministarstvu za upis učenika za novo zanimanje-tehničar CNC tehnologija. Planirano je da se u ovu školu upiše šest odjeljenja i to po jedno odjeljenje četvorogodišnjih zanimanja tehničar CNC tehnologija,ekonomski ,poljoprivredni i turistički tehničar i dva odjeljenja trogodišnjih zanimanja,kuhar i varilac i obrađivač metala rezanjem.

U sklopu eksperimentalnog dualnog obrazovanja Srednjoškolski centar “Mihajlo Pupin” ima određene ugovore sa preduzećima “Sanino” i “Digital Elektronik”, sve sa ciljem organizovanja što kvalitetnije praktične nastave iz ovih oblasti. I u ovoj školi planiraju upis šest odjeljenja i po riječima Predraga Drinića,direktora škole, to bi bila dva odjeljenja gimnazije, jedno odjeljenje informacionih tehnologija i jedno mehatroničara kao četvorogodišnja zanimanja, a od trogodišnjih bilo bi upisano po jedno odjeljenje električara i obućara. Direktori obje srednje škole smatraju da bi optimalan broj učenika u odjeljenjima bio 20 pa će takav zahtjev uputiti i nadležnom ministarstvu.

Direktor “Budućnosti” Vladan Popović je rekao da je planirano da se i ove godine u srednju školu upišu učenici na dva smjera za djecu sa smetnjama u razvoju-fizioterapeut i krojač konfekcionar.

On je istakao da je potrebno mijenjati nastavne planove i uvoditi nova zanimanja za djecu sa smetnjama u razvoju jer to zahtijeva tržište rada.

Na Birou za zapošljavanje u Derventi se trenutno nalazi 1.589 lica koja traže zaposlenje,od toga 674 žene. Najviše je kvalifikovanih radnika (553),sa srednjm stručnom spremom (454),nekvalifikovanih (380), sa VSS 240 ECTS(82), sa VSS 180 ECTS(33). Što se tiče starosne strukture lica koja traže zaposlenje najviše ih je u dobi od 50-55 godina(202), zatim od 55-60 (191), od 40-45(167) itd. Privrednici su naglasili da su reforme u sferi obrazovanja potrebnije nego neke druge te da dobrog obrazovanja nema bez saradnje privrede i škole, tzv.dualnog školstva.

“Ako želimo da imamo kvalitetne kadrove za potrebe privrede,oni moraju da budu dio procesa koji se,u jednom svom segmentu,odvija u privredi,tamo gdje se stvara nova vrijednost, a ako pravimo novu vrijednost, u prilici smo da zahtijevamo obrazovanje određenih profila”, rekao je Radovan Pazurević, direktor “Sanina”.

U firmi Digital Elektronik” 26 učenika obavlja svoju praksu i to je još jedan primjer dobre saradnje škole i privrednika ali iz firme ističu da im problem predstavlja nedostatak kadrova jer po završetku školovanja mladi zaposlenje najčešće traže vani.

U firmi “Tehpro CNC” ukupno 6 učenika obavlja praksu i kako kažu u ovoj firmi se posebno trude da učenici koji su na praksi prođu cijeli proces prizvodnje,a da ostanu da rade tamo gdje se najbolje snađu.

Osim toga učenicima se dodjeljuju i stipendije čime ih ova firma dodatno stimuliše za veće angažovanje i ostanak.

Privrednici su posebno istakli zadovoljstvo što se pitanje upisne politike pokrenulo sa mrtve tačke i što se razvija dobra saradnja škola i privrednih subjekta i kao primjer toga naveli su osnivanje Fondacije za tehničko-tehnološku edukaciju i preduzetništvo u okviru dvije srednje škole. Dogovoreno je da se, kao prethodnih i ove godine organizuje Dan otvorenih vrata kako bi se osnovci još bolje upoznali sa zanimanjima koja mogu odabrati u daljem nastavku svog školovanja.

derventa.ba