Home GRADOVIDerventa Objavljena knjiga o manastiru Donja Bišnja

Objavljena knjiga o manastiru Donja Bišnja

by admin

U izdanju Eparhije zvorničko-tuzlanske, krajem decembra 2016. godine, objavljena je knjiga “Manastir Pokrova Presvete Bogorodice Donja Bišnja”, autora Damira Kljajića. Knjiga ima informativni karakter, a cilj je da šira javnost bude upoznata sa svim događajima u vezi sa nastankom i razvojem manastira, od 2002. do 2016. godine.

Knjiga o manastiru Donja Bišnja nastala je željom bratstva manastira da prva decenija postojanja manastira, koji je osvećen 2006. godine, bude ovjekovječena pisanom riječju. Incijativu je pokrenuo ktitor manastira Ratko Đekić, a blagoslov za njenu izradu dao je Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

U knjizi su obrađene teme: položaj, ideja o podizanju manastira, manastirska crkva, paraklis, konak, ekonomska zgrada, muzejska zbirka, bratstvo, infrastruktura, manastirska ekonomija, bogosluženja i slavlja.

Knjiga je štampana dvojezično – srpski i engleski, u tiražu od 500 komada, a štampanje knjige materijalno su pomogli Opština Derventa, Republički sekretarijat za vjere i Javna ustanova “Turistička organizacija opštine Derventa”.

namjesnistvoderventsko.org

Preporučujemo