Home GRADOVIDerventa Obilježeno 78 godina od prelaska 12. Slavonske brigade

Obilježeno 78 godina od prelaska 12. Slavonske brigade

by admin

U derventskom selu Bosanski Dubočac danas je obilježeno 78 godina od prelaska 12. Slavonske brigade iz Hrvatske u BiH, koja je u sadejstvu sa drugima jedinicama učestvovala u oslobađanju okupiranog dijela zemlje u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik derventskog SUBNOR-a Borislav Preradović rekao je da su obnovili spomenik i da njeguju tradiciju sjećanja na stradale.

“Jedino na ovakav način možemo da zahvalimo svim stradalima što su se goloruki borili protiv fašizma i živote dali za našu slobodu”, rekao je novinarima Preradović.

Obilježavanju je prisustvovao i gradonačelnik Dervente Milorad Simić koji je istakao da je dužnost i obaveza njegovati tradiciju sjećanja na Narodnooslobodilački rat.

“Nažalost, u jednom periodu spomen-obilježja, izgrađena u znak sjećanja na poginule u Drugom svjetskom ratu, su bila malo zanemarena. Ali, uporedo sa brigom i obilježavanjem važnih datuma iz odbrambeno-otadžbinskog rata, obnovili smo tradiciju da se sjećamo i boraca protiv fašizma”, rekao je Simić.

On se osvrnuo i na deklaraciju koju je usvojio SNSD, a koja se odnosi na očuvanje spomenika Narodnooslobodilačkog rata.

Vijence na spomen-obilježje, osim predstavnika derventskog SUBNOR-a i gradonačelnika Simića, položili su predsjednik Skupštine grada Mirko Zemunović i predstavnici SNSD-a.

SRNA

Preporučujemo