Home GRADOVIDerventa Obilježen Dan Vojske i derventskih brigada

Obilježen Dan Vojske i derventskih brigada

by admin

Derventa je danas obilježila 12. maj Dan Vojske Republike Srpske i 13. maj Dan 327. Motorizovane i Osinjske lake pješadijske brigade, parastosom i polaganjem vijenaca na na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Tokom četiri ratne godine mobilazicijska baza za 327. brigdu bili su vojni obveznici sa opština Pranjavora, Dervente i Broda, ali je tu bilo vojinka i iz drugih opština. Mobilizacija za Osinjsku brigadu bila su sela Osinja Pojezina i Velika Sočanice te dio sela sa područja Dobojske opštine, a njihov prvi komadant  bio je Savko Pećić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije-BO Dervente Čedo Vujičić, česitato je svim pripadnicima 327. Motorizovane i Osinjske lake pješadijske brigade Dan Vojske Republike Srpske, te dan njihovih brigada. Vujičić je dodao kako je iz 327. brigade poginulo 438 boraca, a iz Osinjska brigade 104 borca.

Prvi komadant Osinjske brigade Savko Pećić rekao je kako je država uradila dosta toga za borce, riješeni su stambeni problemi invalida, porodica poginulih boraca, ali da se i dalje osjeća nešto u društvu i da borac kao borac nije priznat i cijenjen. Te je dodao kako je to ono što je najviše ponižavjuće za njega i sve borce.

Za odbranu Dervente i Republike Srpske 608 boraca iz opštine Derventa položilo je svoje živote.

“S ponosom se sjećam ovih teških dana i moram reci da svi pripadnici 327. Motorizovane i Osinjske lake pješadijske brigade nisu napravili ni jedan zločin, branili smo svoje i nismo ništa nečasno radili”, rekao je Boro Dobrilović predsjednik BO Dervente.

Nakon parastosa i polaganja vijenaca na Centralnom spomeniku, upriličen je svečani prijem u Centru za kulturu u Derventi.

Album sa fotgrafijama parastosa možete pogledati klikom na FOTO GALERIJA.

 Radio Derventa

Preporučujemo