Home GRADOVIDerventa Obilježen Dan oslobođenja ove opštine u Drugom svjetskom ratu

Obilježen Dan oslobođenja ove opštine u Drugom svjetskom ratu

by Dejan B.

Polaganjem vijenca na spomen-obilježje poginulim i umrlim borcima Narodnooslobodilačkog rata /NOR/, u Derventi je obilježen 19. april – Dan oslobođenja ove opštine u Drugom svjetskom ratu.

Vijenac ispred spomenika kod Osnovne škola “Nikola Tesla” položili su načelnik opštine Milorad Simić i predsjednik Saveza udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata /SUBNOR/ Derventa Borislav Preradović, čime je odata pošta stradalima u Narodnooslobodilačkom ratu.

Ove godine Dan oslobođenja opštine Derventa se podudara sa datumom Vaskrsa, i u skladu sa mjerama uvedenim s ciljem sprečavanja širenja zaraze virusom korona pomen herojima i polaganje vijenca je upriličeno danas.

Simić je naglasio da sjećanje na heroje ne smije da izblijedi, podsjetivši da se upravo zbog toga u Derventi njeguje tradicija obilježavanja važnih datuma iz NOR-a.

“Moraju se poštovati učesnici NOR-a, mora se poštovati sjećanje na one koji su dali živote za naš grad i neka im je vječna slava”, rekao je Simić novinarima.

On je istakao da su na području opštine obnovljeni spomenici stradalim u NOR-u.

Predsjednik SUBNOR-a Derventa Borislav Preradović istakao je važnost njegovanja sjećanja na stradale u borbi za oslobođenje Dervente.

“Tada nam je pošlo za rukom da se oslobodimo od velikog zla koje je prijetilo čovječanstvu. Nadam se da će borba koju danas vodimo protiv ovog nevidljivog neprijatelja takođe rezultirati pobjedom”, rekao je Preradović, izražavajući nadu da će tradicija obilježavanja u Derventi trajati dugo.

U Drugom svjetskom ratu 1.350 stanovnika ove opštine ubijeno je u logorima, zatvorima i na kućnom pragu, podaci su opštinskog Saveza udruženja boraca NOR-a.

SRNA

Preporučujemo