Home GRADOVIDerventa Obilježen Dan oslobođenja opštine u Drugom svjetskom ratu

Obilježen Dan oslobođenja opštine u Drugom svjetskom ratu

by admin

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim i umrlim borcima Narodnooslobodilačkog rata, u Derventi je obilježen 19. april – Dan oslobođenja opštine u Drugom svjetskom ratu.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao je novinarima da je obilježavanje značajnih datuma važno i zbog mladih kojima treba prenijeti obavezu njegovanja sjećanja na istorijske događaje.

“Sve što je vrijedno treba njegovati. Svoju tradiciju treba da čuvamo. Svima će nam biti lakše kada shvatimo da jedni druge treba da poštujemo i jedni pored drugih da živimo”, naglasio je Simić, koji je organizovao prijem u Centru za kulturu.

On je naveo da su obnovljena četiri spomenika, u Pojezni, Kalenderovcima, Agićima, Lugu.

Predsjednik derventskog Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Borislav Preradović rekao je da je obilježavanje 19. aprila dužnost jer se ne smiju zaboraviti događaji iz tog vremena.

“Date su mnoge žrtve koje su nas zadužile da ih pominjemo i sjećamo se. Istorija se ne smije zaboraviti i prekrajati”, naglasio je Preradović.

On je istakao da Derventa ima veliku podršku opštinskog rukovodstva kada je riječ o obnovi spomenika i obilježavanju značajnih datuma.

Vijence na spomen-obilježje kod Osnovne škole “Nikola Tesla” položile su delegacije republičke i opštinske organiazcije SUBNOR-a, načelnik opštine Milorad Simić, delegacija Skupštine opštine Derventa, Udruženja “Josip Broz Tito”.

Vijenac je položila i delegacija Boračke organizacije opštine Derventa, Udruženja ratnih zarobljenika, Policijske stanice Derventa, OŠ “19. April” Derventa i delegacije političkih partija.

U Drugom svjetskom ratu 1.350 stanovnika ove opštine ubijeno je u logorima, zatvorima i na kućnom pragu, podaci su opštinskog Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata.

Aktiv žena Socijalističke partije Derventa u prostorijama Centra za kulturu organizovao je izložbu eksponata, fotografija, dokumenata, knjiga, partizanskih odijela i drugog.

Osnovna škola “19. april” u Derventi danas proslavlja i Dan škole i organizovaće đački bazar.

SRNA

Preporučujemo