Home GRADOVIDerventa OBILjEŽEN DAN OSLOBOĐENjA GRADA U ODBRAMBENO- OTADžBINSKOM RATU

OBILjEŽEN DAN OSLOBOĐENjA GRADA U ODBRAMBENO- OTADžBINSKOM RATU

by Dejan

U Derveni je danas polaganjem vijenaca i služenjem parastosa za 608 poginulih boraca Vojske Republike Srpske (VRS) obilježen 4. jul – Dan oslobođenja grada u odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992. godine, koji su bile okupirale jedinice regularne Hrvatske vojske, kao i pripadnici domaćih paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić rekao je da je dan kada su prestali da postoje logori, teror i tortura nad nedužnim civilima zlatnim slovima upisan u istoriju Dervente.

“Istina, prostor s lijeve obale Ukrine, gdje se nalazi kasarna, nikada nije bio okupiran, ali na desnoj obali, tokom dva mjeseca trajala je okupacija nedužnog stanovništva i prestala je da postoji država. Na snazi su bila neosnovana zatvaranja stanovništva, zabilježeni su strašni zločini, među kojima i ubistvo u nekadašnjem Domu JNA”, naveo je Vujičić.

On je istakao da su 4. jula prestala mučenja stanovništva i u Derventu se vratio pravni poredak i država, vratio se život.

“Ljudi su mogli slobodno da se vrate svojim kućama i organizuju život onako kako oni žele. Tokom proteklog rata na području Dervente poginulo je 608 boraca iz Dervente ili onih čije porodice su utočište pronašle u oslobođenoj Derventi”, rekao je Vujičić.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić rekao je da je 4. jula 1992. godine srpska vojska ušla u grad i oslobodila prostor od okupatora.

“U gradu tada nije bilo prostora za Srbe i svi koji su bili tolerantniji i mislili da neće doći do pogroma bili su u logorima, i od aprila 1992. godine do 4. jula bili u izgnanstvu. Kada je srpska vojska došla ovdje je obezbijeđeno prostora, života, i iz dana u dan sve više, time se ponosim, za sve sugrađane, sve Dervenćane”, rekao je Simić novinarima.

On je naglasio da u Derventi ima mjesta za sve i da ne može naći primjer da je neko izopšten nakon oslobođenja zato što je druge vjeroispovijesti, nacionalnosti ili porijekla.

“Ovdje ima mjesta za sve. Uvijek ponavljam, Derventi manjka stanovnika. Mi koji ovaj posao radimo, naše je da razvijamo svoje sredine. Ponosim se da smo od jako porušene Dervente napravili mjesto lijepo za život, da smo zaposlili ljude, privukli strani kapital, obezbijedili prostor za domaći kapital, da imamo skoro enormno dobar izvoz”, naveo je Simić.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika Drago Knežević rekao je da su prilikom oslobođenja Dervente prestali da postoje logori.

“Svi logoraši koji su bili po gradu povučeni su ka bivšem Bosansom Brodu. Bili smo jedno vrijeme zadržani u Polju, jer je neprijatelj mislio da će se vratiti ponovo u grad. Hvala Bogu i našim borcima to se nije desilo, išlo se do Bosanskog Broda”, naveo je Knežević.

On je dodao da je bilo i razmjene zarobljenika, a da je dio Srba odveden u logor u Hrvatsku.

“U logoru u Hrvatskoj i ja sam bio. Razmjenjen sam 9. jula, i to je bilo novo rođenje”, dodao je Knežević.

Kod Centralnog spomenika vijence su položili gradonačelnik Dervente Milorad Simić, predsjednik Skupštine grada Bojan Radanović, delegacija Boračke organizacija iz ovog grada i Prnjavora.

Vijenac su položili predstavnici Udruženja ratnih zarobljenika, zajednička delegacija Udruženja “Veterani Republike Srpske” i Organizacije starješina VRS, delegacije SUBNOR-a, Policijske stanice Derventa, te delegacije političkih partija.

Organizatori obilježavanja su gradska Boračka organizacija Derventa i grad Derventa.

U prostorijama Centra za kulturu priređen je svečani prijem povodom 4. jula.

Posavske novosti

Preporučujemo