Home GRADOVIDerventa OBILjEŽAVANjE PRVOG OSLOBOĐENjA DERVENTE

OBILjEŽAVANjE PRVOG OSLOBOĐENjA DERVENTE

by Dejan

Dan prvog oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom ratu obilježen je danas u naselju Lug odavanjem počasti poginulim borcima NOR-a i polaganjem vijenaca.

Predsjednik Gradske organizacije Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ Derventa Borislav Preradović rekao je da se događaj odigrao 8. na 9. septembar 1943. godine, kada je Derventa na dva dana oslobođena od okupatora.

On je rekao da su oslobođenje Dervente pokušale četiri brigade, od kojih su dvije došle iz pravca Banjaluke i Prnjavora, a druge dvije iz pravca Doboja.

“Jake neprijateljske snage su bile u Derventi. Neprijatelj je pozvao u pomoć veliki broj ustaša i domobrana iz Slavonskog Broda, koji su stigli oklopnim vozem, tako da je prvi pokušaj oslobođenja odbijen”, rekao je Preradović novinarima.

Preradović je rekao da je konačno oslobođenje Dervente u Drugom svjetskom ratu bilo 19. aprila 1945. godine.

“Mi se okupljamo da odamo počast ljudima koji su pokušali da oslobode Derventu, a moramo da gajimo tradiciju iz Narodnooslobodilačkog rata. Osnovni cilj mi je da to prenosimo na mlađe generacije. Imamo veliki nauk iz tog vremena, moramo se boriti protiv fašizma, koje je najveće zlo čovječanstva. To stalno ponavljamo i ne smijemo učiti mlade da se mrze”, naveo je Preradović.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić rekao je da spomen-obilježje u Lugu svjedoči o prvom pokušaju oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom ratu.

“Taj pokušaj je, nažalost, propao, pa se moralo čekati do 19. aprila 1945 godine. Velik broj ljudi ovog područja dao je živote u borbi protiv fašista. Ako zaboravimo sva stradanja i nedaće kroz sve ratove, onda će nam se istorija ponavljati”, rekao je Simić.

Ispred spomen-obilježja u Lugu vijence i cvijeće položili su potomci učesnika NOR-a, delegacija Gradske organizacije SUBNOR-a, gradonačelnik Dervente Milorad Simić, predsjednik Gradske skupštine Mirko Zemunović, te predstavnici političkih partija.

Posavske novosti

Preporučujemo