Home Republika Srpska Nove mjere u RS: Zabranjuje se muzika uživo, organizuje rad od kuće

Nove mjere u RS: Zabranjuje se muzika uživo, organizuje rad od kuće

by Dejan B.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se u narednih sedam dana zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objektima i da se suspenduju sportske i rekreativne aktivnosti.

Nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije u Banjaluci, Šeranić je rekao novinarima da se zbog pogoršane epidemiološke situacije u narednih sedam dana donosi mjera da ugostiteljski objekti, bez obzira na kapacitet, mogu da prime maksimalno 50 lica.

On je dodao i da se od svih javnih ustanova traži da, ukoliko je to moguće, organizuju rad od kuće.

Šeranić je istakao da je pogoršana epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i da raste broj zaraženih i hospitalizovanih, kao i broj pacijenata na respiratorima.

On je pozvao stanovništvo i preduzetnike da se pridržavaju mjera i uputstava Republičkog štaba i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske koje su na snazi, ističući da proces povećavanja broja lica koja su zaražena dodatno usložnjava proces imunizacije i vakcinacije.

Šeranić je rekao da Banjaluka u posljednjih sedam dana prednjači sa brojem zaraženih lica, a zatim grad Istočno Sarajevo, Trebinje i Višegrad.

“Mi još nemamo zvanično potvrdu da li se u Republici Srpskoj govori o nekom novom soju virusa. Postoji potencijalna mogućnost da je riječ o novom soju virusa s obzirom na rast broja zaraženih lica. Iduće sedmice imaćemo mogućnost da u Institutu potvrdimo o kojoj vrsti sojeva je riječ”, istakao je Šeranić.

On je napomenuo da se u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske /UKC/ na liječenju nalaze 224 pacijenta, a 321 u bolnicama u Srpskoj, dok je na respiratorima u UKC-u 31 pacijent, a 26 u ostalim bolnicama.

Šeranić je rekao da se sutra kreće u revakcinaciju sa kovid odjeljenja.

On je rekao da će Vlada biti na usluzi svima koji plaćaju doprinose u smislu da pomogne privredne subjekte koji su, kako je naveo, ostali zakinuti za određen dio poslovanja.

Kada je riječ o početku većeg obima vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj, Šeranić je rekao da još nije počelo, jer nije stigao dokument iz Agencije za lijekove u vezi kontrolom kvaliteta same serije vakcina, ali je dodao da će, čim dobiju, ući u proces prema planu vakcinacije.

“Imamo najave od proizvođača i distributera da bi kontinuirano sedmično trebalo da dobijemo određene količne vakcina što nam omogućava masovniju vakcijnaciju”, istakao je Šeranić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je epidemiološka situacija pogoršana u posljednjih sedam dana, da je došlo do rasta zaraženih na dnevnom nivou u skladu sa brojem testiranih.

“Posebno zabrinjava da procenat lica od 30 do 49 godina, te od 50 do 60 imaju najveći udio u ovome, jer su to lica koja imaju najveći broj socijalnih kontakata i kretanja u toku dana”, pojasnio je Zeljković.

On je pozvao građane Republike Srpske da nose maske u zatvorenom prostoru, drže distancu i ličnu higijenu, kao i na visok stepen discipline, ali i na proces vakcinacije.

“U narednim danima očekujemo veći broj pozitivnih lica, jer je period inkubacije virusa korona 14 dana”, rekao je Zeljković i dodao da svaka lokalna zajednica sa svojim kriznim štabom vrši procjene da li u zavisnosti od epidemiološke situacije od škole do škole treba neku zatvoriti i preći na nastavu na daljinu.

Glavni zdravstveni inspektor Republike Srpske Milica Matijević rekla je da inspektori u saradnji sa MUP-om Republike Srpske vrše pojačan nadzor na terenu u dnevnim, večernjim i noćnim časovima, te da su sinoć izvršili više od 400 inspekcijskih kontrola i u 66 slučajeva utvrdili da se ne poštuju epidemiološke mjere, pa su izrečene novčane kazne od 79.000 KM.

Ona je navela da je do sada izvršeno više od 40.000 inspekcijskih kontrola, što će biti nastavljeno i to veoma rigorozno imajući u vidu veoma nepovoljnu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj.

Kontrole će obuhvatati propisanu fizičku distancu, radno vrijeme, korišćenje lične zaštitne opreme u ugostiteljskim objektima, rekla je Matijevićeva i napomenula da su za nepoštovanje vanrednih mjera propisane novčane kazne za preduzetnike u iznosu od 1.000 KM, a za pravna lica 2.000 KM i plus 1.000 KM za odgovorno lice.

SRNA

Preporučujemo