Home GRADOVIDerventa Nenad Simić iz Dervente na čelu Podružnice za Republiku Srpsku i BiH

Nenad Simić iz Dervente na čelu Podružnice za Republiku Srpsku i BiH

by admin

Književnik i novinar iz Dervente Nenad Simić izabran je za predsjednika Podružnice Udruženja evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti za Republiku Srpsku i BiH.

U Miljevićima nadomak Gradiške održana je svetosavska akademija na kojoj je predstavljeno Udruženje i izabrano rukovodstvo Podružnice za Republiku Srpsku i BiH.

Simić je izjavio da će snage usmjeriti na aktivnosti koje doprinose istorijskom i kulturnom obrazovanju mladih, te očuvanju kulturne, vjerske i istorijske autentičnosti Srba održavanjem prijateljskih veza i unapređenjem saradnje između Srba u Evropi i svijetu.

O dosadašnjim aktivnostima i rezultatima govorili su predsjednik Udruženja Saša Gajić i generalni sekretar Rajka Golić.

Udruženje evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti iz sa sjedištem u LJubljani ima za cilj prvenstveno da podstiče kontakte između naučnika i umjetnika srpskog porijekla, nezavisno od njihove vjeroispovijesti, političkog mišljenja ili različitog geografskog porijekla radi unapređenja ličnih, profesionalnih i prijateljskih odnosa.

U planu je da se članovi aktiviraju u različitim oblastima – humanističke nauke, medicina, umjetnost, prirodne nauke, društvene nauke, pravo, ekonomija, tehničke nauke i nauke o životnoj sredini i svjetske religije.

Simić je od 2018. godine predsjednik Srpskog književnog kluba “Vihor” u Derventi, a u oblasti književnog stvaralaštva nagrađivan je više puta.

Posavske novosti

Preporučujemo