Nema povećanog broja oboljelih od zaraznih bolesti

U Republici Srpskoj, prema podacima domova zdravlja iz opština pogođenih poplavama, nema povećanog broja oboljelih od zaraznih bolesti, kao ni pojave zaraznih bolesti neuobičajene etiologije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja će, prema aktuelnoj situaciji, izlaziti na teren i provoditi preventivne i protivepidemijske mjere, kao što su epidemiološko izviđanje, te mjere dezinfekcije poplavljenih domaćinstava, kako bi se što prije sanirale posljedice poplave.

Služba za epidemiologiju Instituta kontinuirano prati pojavu i kretanje zaraznih bolesti na području Republike Srpske, a tokom elementarnih nepogoda kao što su poplave, nadzor se sprovodi svakodnevno.

“Institut je u stalnom kontaktu sa svim regionalnim centrima, Doboj, Zvornik, Foča, Istočno Sarajevo, te Trebinje, kao i domovima zdravlja u pogođenim područjima, te raspolaže sa dovoljnom količinom opreme i sredstava za dezinfekciju koja se koriste za preventivnu i protivepidemijsku svrhu, a koja u svakom trenutku prema potrebi mogu biti dostavljena domovima zdravlja”, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o snabdijevanju vodom, na području grada Banjaluka nije bilo prekida u vodosnabdijevanju i za sada nema potrebe za vanrednim uzorkovanjem i snabdijevanjem stanovništva cisternama vode za piće.

Urađena su redovna uzorkovanja vode za piće, kako centralnih, tako i lokalnih vodovodnih sistema, gdje su laboratorijske analize pokazale da je voda bezbjedna za piće.

Prema prikupljenim podacima koje su dostavile inspekcijske službe, problemi i obustave u vodosnabdijevanju zabilježeni su na području opštine Kotor Varoš, kao i opština Čelinac i Teslić, dok su vanredne analize vode tražene u Derventi, Petrovu, Vlasenici i Palama.

SRNA