Home GRADOVIDerventa Nauči šah i postaćeš neko: Policajac iz Dervente spojio hrabrost i mudrost

Nauči šah i postaćeš neko: Policajac iz Dervente spojio hrabrost i mudrost

by Dejan

Dragan Kokanović u službi se istakao spasavajući živote, a zbog doprinosa razvoju drevne igre dobio je Zlatnu plaketu Šahovskog saveza RS

Hrabrost i mudrost! Dvije, od četiri osnovne vrline čovjeka, spojio je u profesiju i hobi. Hrabrošću se istakao u uniformi MUP-a Republike Srpske spasavajući živote, a mudrost iskazao u drevnoj igri – šahu.

Dragan Kokanović, policajac iz Dervente, za svoje vrline je nagrađen u službi nakon što je spriječio dva samoubistva. Od nedavno je i nosilac Zlatne plakete za izuzetan doprinos razvoju šaha u Republici Srpskoj. Plaketu mu je dodijelio Šahovski savez RS, na proslavi 30 godina postojanja.

Odrastao uz šah

Kokanović za UNU priča da je izbor službe i hobija za njega bio logičan izbor. Uz pendrek je odrastao, jer su uniformu nosili njegov otac Dušan, brat Goran i ujak Rade, koji su nažalost pokojni. A, u blizini kuće u kojoj je odrastao nalazio se Šahovski klub “Derventa” čiji je član i dan danas.

“U šahu sam od 1984. godine. Kao pionir, omladinac… Od malih nogu sam krenuo, jer se klub nalazio nedaleko od moje kuće. Tu sam imao ekipu s kojom sam se družio i tako je sve počelo. Titulu majstorskog kandidata stekao sam sa 18 godina”, priča Konaković, navodeći da je učestvovao i u obnovi ŠK “Derventa” koji je srušen u ratnom vihoru 1993. godine.

Kao šahista više se posvetio treniranju mlađih kategorija, nego takmičenju, iako je za ŠK “Derventa”, koji se nalazi u Prvoj ligi, igrao više od 25 sezona.

“Nauči šah i postaćeš neko… Iz ove perspektive mi je drago što sam se posvetio školi, jer većina djece koju sam učio šahu danas su uspješni ljudi. Ljekari, inženjeri, ekonomisti, koji žive svuda po svijetu i često mi se jave. Imali smo dosta dobrih rezultata, a jedan od prvih šahista iz Dervente koji je otišao na Svjetsko prvenstvo je bio moj učenik”, priča Kokanović.

Djeca krenula očevim stopama

Ljubav prema šahu prenio je na svoju kćerku Žanu, koja se u mlađim kategorijama, isticala veliki uspjesima i vlasnica je više od 30 pehara. Bila je višestruki prvak RS, BiH i Balkana u svojoj starosnoj kategoriji. Učesnica je svjetskih i evropskih prvenstava… Ipak, kako se radi o neprofitabilnom sportu posvetila se studiranju farmacije.

Ali, porodičnu tradiciju nošenja uniforme nastaviće Draganov sin Kristijan, koji od februara kreće na Policijsku akademiju.

“Nisam uticao na njega, to je bio njegov izbor. Nakon oca, ujaka, brata i mene, on će nastaviti tu porodičnu tradiciju. Moja ambicija u mladosti je bila drugačija. Upisao sam Žurnalistiku u Sarajevu, ali kako su to bile turbulentne godine, prešao sam u MUP. Prvo, kao rezervista i od osnivanja sam u MUP-u RS, a sada radim u Policijskoj stanici Derventa na vršenju uviđaja saobraćajnih nesreća”, priča Dragan.

 

U službi je proveo 31 godinu i ove godine odlazi u zasluženu penziju. U policijskoj karijeri se, kaže, nagledao svega i svačega, posebno tokom ratnog vihora kada su mu kolege ginule.

“Ponosan sam na rad u MUP-u. Trudio sam se da svoj posao radim maksimalno korektno”, skromno kaže Dragan.

Spasio dva života

U uniformi se istakao rasvjetljavanjem razbojništava koja su prije nekoliko godina pogodila nekoliko trgovina u Derventi, ali i sprečavajući dva samoubistva.

U aprilu 2020. van dužnosti je spasio život ženi koja je željela da se baci sa “Starog mosta” u Derventi. Dragan priča da je slučajno automobilom prolazio tada, kada je u retrovizoru uočio ženu s vanjske strane mosta. Brže bolje se vratio, uhvatio je ruku i kasnije ubijedio da pređe s druge strane ograde. Tu ženu i dan danas sreće na ulici…

Drugo samoubistvo spriječio je zajedno sa četvoricom kolega u martu 2021. kada su, nakon 40-minutnog razgovora, doslovno skinuli omču s vrata mladiću iz Gradiške, koji je posuđenim vozilom došao do napuštene kuće u Novom Selu, u opštini Brod gdje se popeo na visinu od pet metara u namjeri da se objesi.

“To su situacije u kojima bi svaki čovjek reagovao isto. Bitno je samo da spasiš tu osobu i tek kasnije shvatiš šta si uradio”, priča Kokanović.

Zanimljivo, i u MUP-u RS Kokanović se istakao igrajući šah. Zajedno s kolegom Borisom Đurđevićem prošle godine je osvojio prvo mjesto na tradicionalnoj Policijadi koja se organizuje povodom Dana policije. Titulu su uzeli kao tim, dok je u pojedinačnoj konkurenciji osvojio 3. mjesto.

OGNJEN MATAVULJ – UNA WORLD

Preporučujemo