Home GRADOVIDerventa Nastup etno-grupe “Trag” na Spasovdan

Nastup etno-grupe “Trag” na Spasovdan

by admin

Stara crkva u Srpskoj varoši u četvrtak, 10. juna, proslaviće Spasovdan služenjem jutarnje liturgije, Večernjim bogosluženjem i koncertom Etno-grupe “Trag”.

Sveštenik LJubiša Nović rekao je da će obilježavanje Spasovdana upotpuniti i koncert etno-grupe, zahvaljujući podršci većeg broja derventskih ustanova, preduzeća, vjernika i drugih sponzora.

Jutarnja liturgija planirana je u crkvi od 9.00 časova, Večernje bogosluženje u 18.00 časova, a koncert je u 19.00 časova, naveli su organizatori Stara crkva i Građevinski odbor pri Staroj crkvi u Srpskoj varoši.

Stara crkva u Derventi izgrađena je u periodu od 1851. do 1855. godine.

Do temelja je porušena na Spasovdan 1992. godine, kada su je minirali pripadnici Hrvatskoj vijeća odbrane i takozvane Armije BiH.

Aktivnosti u vezi sa obnovom počele su u decembru 2017. godine izradom idejnog rješenja cjelokupnog kompleksa koji obuhvata obnovu crkve i izgradnju svetosavskog doma. Hram je osveštan prošle godine.

Srpska pravoslavna crkva odlučila je da novi hram bude posvećen Blagovijestima, koje se praznuju 7. aprila, a ove godine su proslavljene prvi put nakon obnove i osveštanja.

U crkvi je 16. maja obavljeno prvo krštenje i prvo vjenčanje od rušenja i obnove, a ova radosna vijest čekala se 30 godina.

SRNA

Preporučujemo