Home GRADOVIDerventa Narednih dana očekuju nas temperature i do 40 stepeni Celzijusa

Narednih dana očekuju nas temperature i do 40 stepeni Celzijusa

by Dejan

Zbog izuzetno visokih temperatura koje nas očekuju narednih dana, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje. Ljekari savjetuju oprez i izbjegavanje izlaganja suncu.

U narednih desetak dana u Republici Srpskoj očekuju se rekordno visoke temperature, koje će dostizati i do 40 stepeni Celzijusovih. Zato su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda izdali upozorenje, a kako kažu, zahlađenje se, za sada, ne nazire.

 

„Dolazi do porasta minimalne temperature tako da je bilo već noćas, a u narednim danima imaćemo i pojavu tropskih noći. To je ono kad minimalna temperatura tokom cijele noći ostane iznad 20 stepeni. Ne samo da će biti toplo tokom dana nego i tokom dana a i rano ujutro će biti dosta toplo“ kaže Milica Đorđević, meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS.

 

Izbjegavanje sunca, naročito u najtoplijem dijelu dana, krema sa zaštitnim faktorom i prikladna odjeća – ono je što savjetuju ljekari. Radi zaštite zdravlja, oprez je neophodan.
„Definitivno da u tom periodu najviših temperatura, ako ne moraju, ne izlaze vani, ne izlažu se tom zračenju. A ako već izlaze, da svoju odjeću prilagode tom vremenskom periodu. Mi nemamo tu naviku, jer nismo navikli, da nosimo odjeću svjetlijih boja i duži rukav, šešire, kreme sa visokim zaštitinim faktorom. I u kući, a i vani nositi flašicu vode“ savjetuje dr Milijana Đajić, ljekar porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

Iz resornog ministarstva apeluju na poslodavce da rad prilagode vremenskim prilikama i zaštite radnike. Imaju konkretne preporuke.

„Organizacija posla, odnosno preraspodjela radnog vremena, izbjegavanje rada na otvorenom u periodu od 11 do 16 časova, uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje rashlađene prostorije za odmor i napitaka za osvježenje“

Apel stiže i iz Gradskog štaba za vanredne situacije. Građane pozivaju da racionalno troše vodu, kako se ne bi suočili sa njenim nestankom.

TV K3 

Preporučujemo