Home GRADOVIDerventa Najmlađi uljepšali praznik Vrbicu

Najmlađi uljepšali praznik Vrbicu

by admin

U sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi služena je liturgija povodom praznika Lazareva subota- Vrbica, a najmlađi Dervenćani su svečano obučeni, sa grančicama vrbe na glavi, recitovali pjesme posvećene Vaskrsu.

Protojerej stavrofor Radojica Ćetković istakao je da je ove godine proslava Lazareve subote obojena posebnom radošću zbog ponovnog prisustva dječice.

„U posljednje dvije godine djeca nam nisu mogla doći zbog pandemije. Tako da nas je ove godine obuzela posebna radost što su ponovo dječica sa nama u crkvi održala svoj program, odrecitovali ono što su pripremili, a crkva ih je podstakla“, rekao je Ćetković, čestitavši svim vjernicima predstojeći praznik Vaskrsenje Hrisovo.

Liturgiji su prisustvovali i mališani vrtića “Trol”, nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera i virusa korona.

Prije odlaska u hram organizovano je fotografisanje na centralnom-spomen obilježju, nakon čega je uslijedio defile ulicom grada do ulaska u hram, gdje su mališani prisustvovali liturgiji.

Nakon molitve, podijeljene su grančice vrbe koje su brojni vjernici i mališani odnijeli kućama da ih čuvaju pored ikona i kandila.

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dječije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao “Pustite djecu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko”.

Lazareva subota ili Vrbica uvijek se slavi u subotu uoči praznika Cvijeti, koji uvijek padaju u šestu nedjelju Časnog posta.

Vrbica je posvećena uspomeni na vaskrsenje Lazara i na ulazak Hristov u Jerusalim, gdje su ga djeca svečano dočekala i pozdravila.

Posavske novosti

Preporučujemo