Home GRADOVIDerventa Nagrađeni najuspješnji derventski učenici: 22 “vukovca” i sedam učenika generacije

Nagrađeni najuspješnji derventski učenici: 22 “vukovca” i sedam učenika generacije

by Dejan

Muzička, osnovne i srednje škole u Derventi iznjedrile su ove godine sedam učenika generacije i 22 „vukovca“. Njima u čast, gradonačelnik Dervente Milorad Simić upriličio je prijem i uručio im nagrade. Za ove namjene iz budžeta grada obezbijeđeno 7.470 maraka.

Sudeći po broju mladih koji su ostvarili odlične uspjehe u osnovnim i srednjim školama i raznim takmičenjima, njih 95, Derventa ima čime da se pohlali. Među mladima, pametnima i talentovanima su 22 vukovca i sedam učenika generacije.

Jedan od učenika generacije je Stefan Milojević. Završio je derventsku Gimnaziju, smijer informatika. Osvojio je dva puta prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz fizike i matematike i planira da upiše FTN, smijer softversko inženjerstvo u novom Sadu.

– Za ovaj uspjeh je potrebno dosta truda i napora – kaže Stefan.

Učenik generacije je i Ivana Nović iz Srednje stručne škole. Želi da studira gastronomiju u Beogradu ili Novom Sadu.

– Bilo je truda i rada, ali bitno je imati cilj. Nešto što je meni ostalo najupečatljivije jesu vannastavne aktivnosti po čemu je naša škola najprpoznatljiva – kaže Ivana.

Sara Dubajić je učenik generacije Muzičke škole. Osim redovnog školovanja, uspjela je da završi i Muzičku, iako joj je kaže bilo ponekad naporno i teško da uskladi obaveze. Voli klavir i ima želju da se školuje za carinskog tehničara.

– Sada u devetom razredu sam išla ednom sedmično časova, a do tada je bilo teže jer sam imala četiri puta sedmično – kaže Sara.

Mihajlo Nožica učenik je generacije derventske OŠ “Nikola Tesla”. Odlučio je da upiše Gimnaziju.

– Uglavnom na časovima sam uspio sve, a uz dobru organizaciju svaki uspjek može se postići – kaže Mihajlo.

Među onima koji su ostvarili zapažene rezultate je i Folklorna sekcija OŠ “19. april” Derventa. Već dvije godine osvojili su prvo mjesto na republičkom takmičenju. Sekcija trenutno ima oko 60 članova i mnogo zainteresovanih za sljedeću godinu.

 

Među uspješnim đacima na prijemu su prisustvovali i ponosni roditelji, poput Tomasa Dritenprajsa čiji se sin Marko profesinalno bavi sportom.
Za nagrađivanje najboljih učenika je tradicija Gradske uprave u Derventi. Za ove namjene iz budžeta grada izdvojeno je 7.470 maraka. Gradonačenik Simić podsjeća da je to samo dio brige o mladima, jer ova lokalna zajednica u mlade ulaže mnogo više.– Izdvajamo oko tri miliona za djecu i obrazovanje, počev od podrške vantjelesnoj oplodnji, boravka u vrtiću, prvačićima, srednjoškolcima, a poslije studentima kroz stipendije. Ulaganje u mlade ljude nikad nije pogrešno, kao ni obezbjeđivanje boljih uslova za njih i zato možemo da se pohvalimo i značajnim sredstvima uloženim u sportske terene i proširenje kapaciteta vrtića „Trol“ u visini od milion maraka vlastitih sredstava – kazao je Simić.

Čestitajući učenicima,  naglašava da su posebni trenuci, kada se slave uspjesi učenika i da je svaki feninig potrošen u mlade generacije je pravilno potrošen novac – poručuje Simić.

(TV K3)

 

Preporučujemo