Načelniku Simiću uručeno vrijedno priznanje na 7.Dunavskom biznis forumu

Načelniku  opštine Derventa Miloradu  Simiću  juče je na 7. Dunavskom biznis forumu,održanom u Novom Sadu , uručeno priznanje  „Lider održivog razvoja  i konkurentnosti Podunavlja“.

Riječ je o poslovnoj i  naučno-stručnoj manifestaciji koja je okupila  stručnjake iz različitih oblasti , a koje povezuju  dunavski  region i Dunavska strategija, koju je 2010. godine potpisalo 14 zemalja Podunavlja, od toga 10 zemalja ,članica Evropske unije i 4 zemlje, među kojima je i BiH, koje nisu članice EU ali koje su  privredno ,ekonomski i geopolitički  naslonjene na zemlje Podunavlja. Bila je ovo prilika za institucionalne odnosno načelnike i gradonačelnike opština iz regiona  i korporativne lidere  da razmijene stavove i na primjerima pozitivne prakse  ponude korisna rješenja za buduće projekte od zajedničkog interesa za region.

„Višestruki  su pozitivni efekti i razlozi saradnje zemalja podunavskog regiona koju treba produbiti i putem ovakvih skupova gdje se susreću poslovni ljudi,intelektualci ,stručnjaci i menadžeri iz mnogih kompanija,sve u cilju razvijanja dobrih ekonomskih, kulturnih i političkih odnosa ,a u funkciji mira u ovom regionu“, rekao je prof. dr Radovan Pejanović,predsjednik Programskog savjeta foruma .

Obraćajući se prisutnima, Miloš Nanezić , predsjednik Skupštine privredne komore Srbije je istakao da je Srbija aktivno uključena u provođenje osnovnih odredaba Dunavske strategije .

„Evropska unija  je dokumentom odredila 11 prioritetnih oblasti koje se trebaju razvijati ,a u svakoj od tih oblasti je odredila po dvije zemlje koje će biti koordinatori , pa će tako Srbija sa Slovenijom biti koordinator za oblast infrastrukture ,a sa Slovačkom za oblast nauke“, rekao je Nenezić, naglašavajući da se radi o tržištu od oko 110 miliona stanovnika te da su ogromne mogućnosti Dunava koji je i glavna poveznica  ovih zemalja.

Izražavajući zadovoljstvo zbog  učešća na  forumu, načelnik Simić je , u okviru panela „Biznis i prosperitet“, govorio o  domaćim i stranim investicijama u Opštini Derventa koje su realizovane u proteklom periodu te o planiranim projektima bitnim za dalji razvoj opštine sa osvrtom na sveukupni razvoj opštine od završetka ratnih zbivanja do danas.  Istakao je da Derventa danas ima duplo manje stanovnika nego prije  rata ali da već petnaestak godina, zajedno sa njim i njegovim saradnicima i administracijom, koja je među najmanjom u Republici Srpskoj, ide sigurnim koracima napred.

„Nemamo viška radnika, na jednoj stolici ne sjede dvoje, nema malverzacija ni korupcije, a uradili smo dosta i na toleranciji među ljudima u našoj zajednici. Omogućili smo privrednicima da svoj privredni subjekat registruju za jedan dan, što je sigurno jedan od koraka kojim se stvara dobro poslovno okruženje. Zato Derventa danas ima preko šesto privrednih subjekata i 115 poljoprivrednih gazdinstava, odakle proizilazi činjenica da se iz naše lokalne zajednice godišnje izveze roba u vrijednosti većoj od 300 miliona, što je 5.500 evra po glavi stanovnika, sa tendencijom rasta, rekao je Simić učesnicima panela.

Osvrnuvši se na svoje učešće na forumu ,načelnik je izjavio:  „Velika je stvar promovisati svoju opštinu na jednom tako značajnom skupu eminentnih stručnjaka iz regiona iz raznih oblasti. Lijepo je zadovoljstvo da su mnogi od njih spomenuli  Derventu u kontekstu lidera održivog razvoja ,a ja sam im predstavio kroz što smo prošli u proteklom periodu i gdje smo danas. Ostali su zatečeni količinom izvoza  opštine, brojem stranih i domaćih kompanija koje posluju u Derventi te interesom stranih kompanija za investiranje u opštinu. Ova nagrada je krovno priznanje i drago mi je da je Derventa predstavljena u tako lijepom svijetlu“, rekao je načelnik Simić koji je učešće na forumu iskoristio  da ostvari i kontakte sa načelnicima i gradonačelnicima pojedinih opština regiona  te stručnjacima iz oblasti ekonomije, privrede, lokalne uprave ,kulture.

Načelnik Simić je jedini dobitnik ovog priznanja iz Republike Srpske .

Osnovni cilj Dunavskog poslovnog  foruma bila  je promocija i afirmacija Dunavske strategije odnosno  promovisanje većeg povezivanje ljudi, tržišta, održivog razvoja, efikasnijeg korišćenja nacionalnih regionalnih potencijala ali  i afirmacija i unapređenje saradnje na svim poljima privrednog i društvenog stvaralaštva , pokretanje novih modela saradnje koji bi bili dostupniji  i vidljiviji građanima te identifikovanje problema i njihovo zajedničko rješavanje uz uključivanje nacionalnih, regionalnih i lokalnih nivoa vlasti , akademske i poslovne strukture i ponuda rješenja koja doprinose prosperitetu cijelog regiona Podunavlja.

Prof.dr  Vidoje Vujić , predsjednik Hrvatske gospodarke komore,županijske komore Rijeka  je istakao značaj Dunavske strategije i  Dunavskog foruma .“Dunav spaja područja,a samim tim pruža priliku za valorizaciju nekih značajnih zadataka koje trebamo rješavati u budućnosti. To su transport i mobilnost, energija i održivi razvoj, turizam, ljudski resursi, zdravlje i kvalitet života u ovoj regiji,a ono što je posebno važno jeste razvoj turizma koji moramo svi skupa osmisliti i kao regija nastupati na trećim tržištima,sa akcentom očuvanja Dunava kao čiste rijeke. Dužni smo to budućim generacijama“, rekao je prof.Vujić.

Na forumu su predstavljena pozitivna iskustva u provođenju strategije, razgovarano je i o značaju nauke u razvoju poljoprivrede, agroprivrede, konceptima pametnih gradova i sela, transportu i logistici, o medijima između stvaralačke kritike i senzacionalizma, o integrativnim procesima u regionu.

Organizatori  foruma  su: agencija Media Invent iz Novog Sada, Institut evropskih regiona iz Salzburga i  Privredne  komore Vojvodine i Srbije.

derventa.ba