Nabavljen “Tobi komunikator” za Nikolu Šainovića

Osamnaestogodišnji Nikola Šainovića iz Dervente, koji boluje od težeg oblika cerebralne paralize, moći će lakše komunicirati i učiti uz pomoć “tobi komunikatora” nabavljenog zahvaljujući humanitarnoj akciji organizovanoj u toj opštini.

Akcija za nabavku ovog pomagala, vrijednog 12.000 KM, koje se pokreće očima i ima funkciju da napisano izgovori, počela je u oktobru, a novac je bio sakupljen već krajem godine.

Direktor Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost” iz Dervente Vladan Popović istakao je da je riječ o promociji prvog ovakvog sredstva u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

“Nikola, koji ima teži oblik cerebralne paralize, moći će da komunicira sa drugim i lakše savladava nastavno gradivo. Do sada je to činio očima, a uz pomoć nabavljenog pomagala, činiće to usmeno i pisano”, rekao je Popović u Centru “Budućnost”, u čijim je prostorijama danas održana svečanost povodom završetka humanitarne akcije.

Nikolini roditelji Radmila i Nenad zahvalili su svim donatorima i učesnicima akcije.

“Nikola je već počeo da radi i uči sa učiteljicom. Presrećni smo što je prepoznata naša i Nikolina želja da ostvari komunikaciju. Treba težiti ka dobrom, a ovo je jako dobro”, rekao je Nenad Šainović.

On je zahvalio i načelniku Dervente Miloradu Simiću koji je pokrenuo akciju, predsjedniku lokalne skupštine Marijanu Kljajiću, samostalnom stručnom saradniku za odnose sa javnošću Zenaidi Ikanović, koji su danas prisustvovali svečanosti.

Nikola je rođen 2000. godine i učenik je Centra “Budućnost”.

SRNA

TV K3