Na Saborni hram u Dervetni podignuto pet zvona

Foto: Dejan Bećarević

Na zvonik Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi danas je podignuto pet zvona, ukupne težine 2.200 kilograma.

Starješina hrama Radojica Ćetković rekao je Srni da je danas poseban dan koji su vjernici čekali dugo godina.

“Najteži dio posla je završen i privodi se kraju unošenje opreme i elektromotora. Podignuta zvona sa opremom teška su osam tona. Zvona će se, najvjerovatnije, oglasiti u nedjelju, prije početka molitve”, rekao je Ćetković.

On je dodao da su dva zvona, koja su bila postavljena na privremeni zvonik, vraćena u Srpsku Varoš i uskoro će biti stavljena u funkciju.

“Zvona su vraćena su na Staru crkvu gdje su bila do 1992. godine i jedina su ostala čitava od tog objekta koji je srušen na Spasovdan. Konstrukciju zvonika koji je bio kod sabornog hrama danas smo uklonili i transportovali na Staro groblje u Osinju. Vjernici u Osinji imaju zvono i nedostajala je samo konstrukcija”, kaže Ćetojević.

Zvona za Sabroni hram Uspenja Presvete Bogorodice 31. avgusta je osveštao NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Zvona su izlivena u firmi “Omko” u Sloveniji. Zvona, centralni mehanizam za satove, elektrifikacija i čelična konstrukcija sa drvenom podlogom koštali su 160.000 KM.

Opština Derventa je učestvovala sa 40.000 KM, kumovi, njih 13 obezbijedili su ukupno 65.000 KM, a ostatak novca je prikupljen od priloga vjernika.

Podizanju zvona na zvoniku prisustvovao je načelnik opštine Derventa Milorad Simić i predsjednik lokalne skupštine Marijan Kljajić.

SRNA