Home GRADOVIDerventa Na platou Sabornog hrama dočekana pravoslavna Nova godina

Na platou Sabornog hrama dočekana pravoslavna Nova godina

by admin

U Derventi je doček pravoslavne Nove godine organizovan na platou ispred Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, u kojem je služen moleban u ponoć, a upriličen je i vatromet.

Okupljene građane pozdravio je i pravoslavnu Novu godinu čestitao gradonačelnik Dervente Milorad Simić.

“Pravoslavna Nova godina obilježava se širom svijeta, od Rusije i okolnih zemalja, preko egipatskih Kopta i Etiopljana u Africi, sve do Srbije i okolnih pravoslavnih zemalja, a među njima je i mali grad Derventa i mi njegujemo ovu proslavu godinama”, rekao je Simić u izjavi novinarima.

On je naveo da je, uz pomoć Gradske uprave, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ “Prosvjeta” iz Dervente organizovalo proslavu na zadovoljstvo sugrađana, te dodao da nikoga ne bi trebalo da vrijeđa doček Nove godine po julijanskom kalendaru.

Predsjednik derventskog SPKD “Prosvjeta” sveštenik Dalibor Đekić podsjetio je da lani manifestacija nije održana zbog pandemije virusa korona, a ove godine je tradicija proslave nastavljena.

“Svima želim srećno i Bogom blagosloveno novo ljeto Gospodnje i da Gospod svima podari sreće zdravlja i svakog dobra”, rekao je Đekić.

Organizator dočeka pravoslavne Nove godine bilo je SPKD “Prosvjeta”, uz Turističku organizaciju grada Derventa, te pokroviteljstvo Gradske uprave i gradonačelnika Milorada Simića.

Okupljene građane zabavljali su izvorne grupe iz Dervente i bend “Markato”, a organizatori su obezbijedili i kuvano vino.

Posavske novosti

Preporučujemo