Home GRADOVIModriča MODRIČA: Manastir Svetog proroka Ilije na Dugoj NJivi proslavio krsnu slavu Ilindan

MODRIČA: Manastir Svetog proroka Ilije na Dugoj NJivi proslavio krsnu slavu Ilindan

by admin

Manastir Svetog proroka Ilije na Dugoj NJivi kod Modriče proslavio je krsnu slavu Ilindan, a tim povodom održana je i Smotra folklora.
Manastir na Dugoj NJivi posvećen je Svetom proroku Iliji, a krsnu slavu proslavlja uvijek u nedjelju prije 2. avgusta kada je ovaj praznik.

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je Srni da su crkveni i kulturni događaji međusobno povezani i bitni za srpski narod, za očuvanje liturgijskog-crkvenog, ali i kulturnog bića.

Vladika je pohvalio Smotru folklora, manifestaciju koja se temelji na crkvenom predanju da se pri manastirima i crkavama organizuju kulturni događaji, igra kolo i da se pjeva, što predstavlja znak duhovne radosti zbog praznika.

“Manastiri su duhovni centri jednog kraja koje su vijekovima preobražavali. Zbog toga će manastir na Dugoj njivi i ubuduće slijediti tu tradiciju i podržavati Smotru folklora, ali i druge kulturne manifestacije”, rekao je vladika Fotije, koji je danas u manastiru služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

On je napomenuo da je Sveti Ilija veoma poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovjednik etičkih vrijednosti.

Predsjednik Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ “Mladost” Slađana Ristić rekla je da je ovo četvrta Smotra folklora kojom članovi ovog i gostujućih KUD-ova učestvuju u obilježavanju krsne slave manastira.

Ristićeva je navela da su osim domaćina, KUD-a “Mladost”, na smorti učestvovala društva “Modriča” iz Modriče i “Trebava” iz Koprivne.

“Cilj KUD-a `Mladost` je da oživi narodne običaje ovog dijela Modriče i Republike Srpske i obogati kulturni život, posebno mladih na selu”, rekla je Ristićeva.

Ona je podsjetila da je “Mladost” osnovana prije pet godina, te da ima 40 članova uglavnom školske djece iz sela Krčevaljani i Tolisa.

SRNA

Preporučujemo