Home GRADOVIDerventa Međunarodni 17. pjesnički susreti „Prljača 2018”  4. i 5. avgusta: Brend u oblasti kulture regiona 

Međunarodni 17. pjesnički susreti „Prljača 2018”  4. i 5. avgusta: Brend u oblasti kulture regiona 

by Dejan B.

Međunarodni 17. Ilindanski pjesnički susreti „Prljača 2018”, u organizaciji Srpskog književnog kluba„Vihor” Derventa, održaće se 4. i 5. avgusta.

Centralna manifestacija je 5. avgusta u Centru za kulturu sa početkom u 11,00 časova, gdje će pjesnici govoriti stihove pjesma koje su poslali na nagradni konkurs „Vihora”,.

Istog dana obaviće se zvanično proglašenje tri najbolja rada, u kategoriji najbolja pjesma posvećena ljepotama vodama,  šaljiva pjesma o vodama i  aktivnostima na vodama, i pjesma na temu „Ukrinski vodeni cvijet”.

Na raspisani nagradni konkurs za izbor najbolje pjesme posvećene ljepotama voda stigla su 72 rada pjesnika autora sa prostora Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Bugarske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Crne Gore.

Nagrađeni pjesnici

Prema ocjeni žirija najljepšu pjesmu posvećenu ljepotama voda „Jezero Senki” napisla je Olivera Sinđelić iz  Bogatića- Srbija.

Boro Petković iz Dervente pobjednik je u kategoriji izbora pjesme na temu „Ukrinski vodeni cijet” ,  pjesma pod  nazivom „ Za koga cvijetaš leptiru”.

U kategoriji šaljiva pjesma pobjednik je Gvozden Nešković sa pjesmom „Ribar Toma peca soma”.

Nekoliko pjesma je pohvaljeno.  Žiri za izbor najboljih pjesma činili su Slaven Šmulja,predsjedik  i članovi Daliborka Malešević i Sanela Stanković.

Veliko interesovanje

 -Veoma smo obradovani velikim interesovanjem za učešće na ovogodišnjoj manifestaciji, koja je već postala brend u oblasti kulture, znatno šire od prostora naše lokalne zajednice. Bilježimo povećan broj radova pjesnika na raspisani konkurs, i očekujemo da broj učesnika 5. avgusta u Centru za kulturu bude veći nego prethodnih godina, kažu u Klubu.

U toku je priprema zajedničkog zbornika u kojem će se naći objavljene pjesme koje su proglašene najbolje, ali i pjesme svih drugih učesnika na konkursu, te članova „Vihora”.

-Pjesnički susreti su više od manifestacije, jer učesnici koji dolaze uspostavljaju kontakte i prijateljstva koja traju godinama. Za 17 godina koliko traju susreti na rijeci Ukrini uspostavilo se mnoštvo prijateljstava, a raniji učesnici rado se ponovo vraćaju u Derventu, i uvjek rado žele boraviti na rijeci Ukrini, navode iz Kluba.

Generalni pokrovitelj manifestacije je načelnik opštine Milorad Simić, a sponzori Turistička organizacija opštine Derventa, i drugi sa kojima Klub još dogovara saradnj

Preporučujemo