Međunarodni 17. Ilindanski pjesnički susreti “Prljača 2018” biće održani danas i sutra

Međunarodni 17. Ilindanski pjesnički susreti “Prljača 2018” biće održani danas i sutra u Derventi u organizaciji Srpskog književnog kluba “Vihor” iz ovog mjesta.
“Centralna manifestacija biće održana sutra u Centru za kulturu sa početkom u 11.00 časova, kada će zvanično biti proglašena tri najbolja rada, u kategoriji najbolja pjesma posvećena ljepotama voda, šaljiva pjesma o vodama i aktivnostima na vodama i pjesma na temu `Ukrinski vodeni cvijet`”, navodi se u saopštenju.

Na raspisani nagradni konkurs za izbor najbolje pjesme posvećene ljepotama voda stiglo je 75 radova pjesnika autora sa prostora Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Bugarske, Srbije, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

Prema ocjeni žirija, najljepšu pjesmu posvećenu ljepotama voda “Jezero Senki” napisala je Olivera Sinđelić iz Bogatića u Srbiji.

Boro Petković iz Dervente pobjednik je u kategoriji izbora pjesme na temu “Ukrinski vodeni cvijet” sa pjesmom “Za koga cvjetaš leptiru”.

U kategoriji šaljiva pjesma pobjednik je Gvozden Nešković iz Dervente sa pjesmom “Ribar Toma peca soma”.

Nekoliko pjesama je pohvaljeno.

Klub je pripremio i štampao zbornik radova autora svih pjesama poslatih na nagradni konkurs, koji će biti promovisan na dan održavanja centralne manifestacije.

Generalni pokrovitelj manifestacije je načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

SRNA