Manifestacija “Pjesnikova duša” okupila književnike iz regije

U Derventi je održana Međunarodna književna manifestacija “Pesnikova duša”, koja je okupila pjesnike i književnike iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Organizatori manifestacije su Savez srpske dijaspore Slovenije i Srpski književni klub “Vihor” iz Dervente.

Predsjednik Saveza srpske dijaspore Slovenije Saša Gajić kaže da je Derventa mala opština, ali da ima dobre književnike koji su dobitnici brojnih nagrada.

Na manifestaciji, koja je održana sinoć u Centru za kulturu uručene su nagrade najboljima na Međunarodnom književnom takmičenju “Pesnikova duša” Derventa i LJubljana – na kojem je učestvovalo 59 autora iz Srbije, Slovenije, Republike Srpske i FBiH.

Pjesnik iz Dervente Milorad Đurđević sa pjesmom “Da san mi na javi njeno ime slavi” osvojio je prvo mjesto, drugoplasirani je Milad Obrenović iz Rogatice sa pjesmom “Raskopčaj snove”, a treće mjesto osvojila je Milena Drpa iz Modriče sa pjesmom “Zid”.

“Presrećan sam što sam dobio nagradu za pjesmu koja govori o ljubavi. Derventa zaslužuje ovakvu manifestaciju, a imamo i svoj brend Međunarodnu manifestaciju `Prljaču` koja postiji već 18 godina”, rekao je Đurđević.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Srba “Korijeni” iz Sombora Dušan Sekulić rekao je da u Srbiji smatraju Republiku Srpsku kao bedem u čuvanju svega onoga što je srpsko i pravoslavno.

Priznanja će, prema odluci Saveza Srba srpske dijaspore, naknadno biti uručena i načelniku opštine Derventa Miloradu Simiću i načelniku Broda Iliji Jovičiću.

SRNA