Home GRADOVIDerventa “Ljubičasti dan” će biti obilježen i u Derventi

“Ljubičasti dan” će biti obilježen i u Derventi

by Dejan B.

Grad Derventa će se danas pridružiti obilježavanju “Ljubičastog dana“, koji se u Republici Srpskoj obilježava kao dan pružanja podrške osobama sa epilepsijom i njihovim porodicama. Zbog trenutne epidemiološke situacije ovaj dan će u lokalnim zajednicama biti obilježen tako što će zgrade lokalnih uprava biti osvijetljene ljubičastom bojom.

26. mart se na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta obilježava kao „Ljubičasti dan“ ili „Purple day“ i proglašen je najuticajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja nivoa svijesti o epilepsiji.

„Ljubičasti dan“ se u svijetu obilježava od 2008.godine na inicijativu djevojčice Megan Kasidi, njenih roditelja i Udruženja za epilepsiju iz Nove Škotskeu Kanadi.

Udruženje oboljelih od epilepsije Republike Srpske je prvi put 2019. godine obilježilo ovaj dan ali zbog pojave pandemije korona virusa i pogoršane epidemiološke situacije Udruženje ga ne obilježava već drugu godinu zaredom kako bi zaštitilo svoje članove.

Epilepsija je jedna od najučestalijih bolesti odnosno poremećaja u neurologiji koja predstavlja povremeni i najčešće kratkotrajni poremećaj funkcije kore mozga. Ova izrazito teška i široko rasprostranjena bolest uključuje bilo koje stanje kod kojeg postoje ponavljanja epizode napada tokom koji može doći do djelimičnog ili potpunog gubitka svijesti, neuobičajenih pokreta vilice, ukočenosti i poremećaja govora, grčenja mišića kao i gubitka osjećaja ,autoimunih funkcija, raspoloženja i mentalnih funkcija.

Danas u svijetu od epilepsije boluje oko 50 milion ljudi. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u Republici Srpskoj je oko šest hiljada oboljelih od epilepsije, što je veoma značajan broj pacijenata koji se svakodnevno susreću sa strahovima i raznim svakodnevnim problemima vezanim za ovo oboljenje.

Zgrada gradske uprave u Derventi će danas od 19,00 do 22,00 biti osvijetljena ljubičastom bojom.

Preporučujemo