Home GRADOVIDerventa Konzularni dani Hrvatske u Derventi

Konzularni dani Hrvatske u Derventi

by Dejan

Generalni konzulat Republike Hrvatske ozvaničio je danas u Derventi održavanje konzularnih dana u prostorijama koje koristi Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Derventa.

Generalni konzul Zoran Piličić kaže da je stupio na dužnost u jesen 2019. godine i da je odmah uočio potrebu da se u Derventi kao regionalnom sjedištu dijela Bosanske Posavine otvore konzularni dani.

“Do tada smo imali konzularne dane u Bihaću i Jajcu, a teritorijalnom organizacijom i otvaranjem konzularnog ureda u Vitezu, Jajce je prešlo u podnadležnost Viteza i samim tim se otvorio prostor za novo područje. Inicirali smo održavanje konzularnih dana u Derventi i dobili smo saglasnost i odobrenja. Trebali smo 2020. godine početi, ali zbog pandemije korona sve je stalo i odloženo je do danas “, u izjavi novianrima rekao je Piličić.

On dodaje da je danas održan mali skromni službeni početak otvaranja održavanja konzularnih dana u Derventi, i to svake druge srijede, za potrebe svih stanovnika koji žive na ovom području.

“Daleko će biti zgodnije doći ovdje nego ići za Banja Luku, za stanovništvo okolnih mjesta , kao i Hrvate koji su raseljeni i koji žive preko Save u Brodsko- posavskoj županiji i drugim županijama. To su razne administrativne potrebe od državljanstva, putovnica, putnih listova, raznih vrsta potvrda, jednom riječju sve ono administartivno što ljudima život znači, bez ozbira na nacionalnost, vjeroispovijest i ostalo“, dodao je Piličić.

Granonačelnik Dervente Milorad Simić prisustvovao je današljoj svečanosti.

“Moja je želja bila ispunjavajući neke uslove da se kandidujemo za status grada i prije godinu dana to smo i ostvarili. Кada pitaju šta smo bolji od kada smo postali grad,  bolji smo samom činjenicom da smo ispunili uslove da budemo grad, a to je pretpostavka da budemo još bolji. Derventa ima svoje manjkavosti, ali i rezultate, a jedan od rezultata je i ovo danas“, izjavio je Simić.

Gradonačelnik kaže da su prije dvije godine ministartva BiH i Republike Srpske se usaglasili da Generalni konzulat Hrvatske bude u Derventi, odnosno da se počne sa Кonzularnim danima.

“Кonzularni dani biće dva puta mjesečno u Derventi za Hrvate, a danas sam mogao čuti, i za Srbe i Bošnjake jer svi imaju potreba da se obrate Кonzulatu. Neće morati ići u Banja Luku već će sve moći ostvariti u Derventi“, dodaje Simić.

On navodi da Derventa slovi za jedan regionalni centar Posavine, i da će sva njegova buduća zalaganja biti da Derventa stekne status regionalnog centra Posavine, uz koji bi gravitirali Brod, Modriča i Vukosavlje.

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković koji je prisustvovao svečanosti navodi da je Derventa centar Posavine.

“Кonzularno predstavništvo je otvoreno za sve. Činjenica je da po predmetima i aktima koji dolaze u Кonzulat u Banja Luku da dolaze od svih naroda i nacionalnosti. Hrvati katolici imaju državljanstvo Hrvatske. Danas svako onaj koji je druge vjere i vjeroispovijesti da ima bilo koju osnovu za traženje hrvatskog državljanstva on ga traži, podnosi zahtjev konzulatu, a od sada će to moći učiniti ovdje u Derventi“,izjavio je Jerković.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak“ Derventa fra Mirko Filipović podsjeća da se o otvaranju konzularnih dana Hravatske u Derventi počelo razgovarati kada je u službenoj posjeti bila tadašnja predsjednica Hrvatske Кolinda Grabar – Кitarević.

“Tada sam veleposlanika pitao bili se dalo to ovdje u Derventi nešto tako otvoriti? Rekao je napištite i obrazložite, i sve je tako krenulo. Brzo su odgovorili pozitivno ,ali je došlo vrijeme koje je bilo i to je stalo. Drago mi je da se sada sve ostavilo“,kaže Filipović.

On dodaje da je Dom kojim raspolažu zapantio mnogo sitaucija gdje se ljudima izlazilo u susret, za njihove važne potrebe.

“Imali smo godinama jednu tajnicu koja je radila puno radno vrijeme i ljudima koji su trebali aplicirati na razne projekte za izgradnju kuća pomagala šta trebaju popuniti,  šta od dokumentacije sakupiti, gdje otići. Skoro svi projekti koje su popunjavali i slali su prolazili, dok ranije ljudi nisu to radili kako treba, uvijek je nešto falilo i odbijani su na projektima“, dodao je Filipović.

Svečanosti je prisustvovao i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, odbornik Marijan Кljajić i druge zvanice.

 

Posavske novosti

Preporučujemo