Home GRADOVIDerventa Kineska kompanija „HealthCare Europe“ zainteresovana za otvaranje firme u Derventi

Kineska kompanija „HealthCare Europe“ zainteresovana za otvaranje firme u Derventi

by admin

Generalni direktor kineske kompanije „HealthCare Europe“ koja posluje u Rumi u Srbiji Cheng Xiaojun razgovarao je sa gradonačelnikom Miloradom Simićem o mogućnostima otvaranja pogona ove kompanije u Derventi. Bio bi to prvi proizvodni objekat ove kompanije u Bosni i Hercegovini. Derventa je u fokusu njihovog interesovanja zbog povoljnih uslova poslovanja .

Kompanija „HealthCare Europe“ je jedan od najvećih svjetskih proizvođača madraca, nadmadraca i jastuka od memorijske pjene i ima tri proizvodna pogona u Americi, po dva u Španiji, Kini i na Tajlandu, i po jedan u Sloveniji i Srbiji.

Cheng Xiaojun je istakao da bi u Derventi bio otvoren proizvodni pogon,a nakon dvije do tri godine bi počeli da otvaraju i maloprodajne objekte.

„Želimo otvoriti kompaniju koja će se baviti proizvodnjom i izvozom na druga tržišta. Otprilike bi na mjesečnom nivou vrijednost izvoza bila oko tri do četiri miliona evra. Na početku bi u pogonu zaposlili oko stotinu radnika. Plan je da nakon dvije do tri godine otvorimo i maloprodajne objekte na teritoriji BiH koje imamo i širom Evrope“ rekao je Xiaojun.

Gradonačelnik Simić je delegaciju kineske kompanije upoznao sa privrednim ambijentom Dervente te izrazio zadovoljstvo da je kineska kompanija prepoznala Derventu kao pozitivan primjer dobre saradnje sa privrednim sektorom.

„Izražavam zadovoljstvo da smo počašćeni posjetom vlasnika firme. Derventa je grad koji je polučio poveliki broj privrednika kada je u pitanju strani kapitali ovo bi bila vjerovatno 33-34 kompanija. Moj utisak je da je direktor kompanije dobro zadovoljan svim elementima koje smo predstavili. Iskreno smo rekli kako se Derventi desilo da smo ostvarili 333,5 miliona izvoza, kako se Derventi desilo da ima sedam hiljada nezaposlenih, najmanju stopu nezaposlenosti u BiH, da ima za 5 procenata veću zaposlenost od prosjeka u Republici Srpskoj, kako imamo izvoz od 6.500 eura po glavi stanovnika. Sve to je ostvareno samo uz poštivanje privrednih principa,jedna iskrenost, jedna otvorenost, jedna transparentnost i odsustva svega onog što se zove mito i korupcija. Mislim da oni nisu slučajno došli u Derventu. Za ovo elemenata što smo mi predstavili, gospodin je rekao da je gotovo preko 80 posto da će to biti u Derventi“, rekao je gradonačelnik Simić. Naglasio je da bi realizacija ove investicije značila i novo zapošljavanje .

„Derventi se spočitava nedostatak radne snage. Direktor kompanije je rekao da to uopšte nije limitirajući faktor. Mi pored derventske radne snage računamo i na radnu snagu iz Prnjavora, Srpca, Broda, Doboja Modriče ,Vukosavlja pa možda i šire. Tako ističu i u austrijskim firmama da nije problem ako se radna snaga može naći u krugu od 50 kilometara. Problem je da li su uslovi rada valjani i da li će plata odgovarati poslovima koje obavljaju“, dodao je gradonačelnik naglašavajući da je uvjeren da će punu podršku otvaranju kompanije dati i viši organi vlasti.

Sastanku su prisustvovali i narodni poslanik Igor Žunić, v.d.Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić i derventski privrednik Radovan Pazurević, vlasnik preduzeća „Sanino“, koji je izvjesno vrijeme boravio i radio u Kini.

derventa.ba

Preporučujemo