Karakašu za šest mjeseci odgođeno izvršenje kazne zatvora

Osnovni sud u Derventi donio je rješenje kojim se Milovanu Karakašu iz Dervente, koji je osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Sanskom Mostu 1992. godine, izvršenje kazne zatvora odgađa za šest mjeseci, zato što je samohrani roditelj dvoje djece.U obrazloženju rješenja Osnovnog suda u Derventi od 25. januara, u čiju kopiju je imala uvid Srna, navodi se da je Sud udovoljio molbi Karakaša jer mu je prošle godine preminula supruga, zbog čega je postao samohrani roditelj dvojice sinova koji se nalaze na redovnom školovanju u Stručnoj i tehničkoj školi u Derventi.

Punomoćnik osuđenog Karakaša advokat Siniša Đorđević iz Doboja, koji je 24. januara podnio molbu za odgađanje izvršenja kazne zatvora, navodi da je osuđeni jedini hranilac porodice i ostvaruje prihode u iznosu od 102 KM mjesečno, dok je stariji sin korisnik socijalne pomoći od 162 KM, što nije dovoljno za zadovoljenje osnovnih životnih potreba njegove porodice zbog čega je prinuđen da obavlja dodatne poslove i radi na dnevnicu.

Karakaš, koji je danas stupio u štrajk glađu u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, rekao je Srni da nije kriv za ratni zločin koji mu se stavlja na teret, jer se u to vrijeme kao borac Vojske Republike Srpske nalazio na ratištu u operaciji “Koridor”, zbog čega će, rekao je, po cijenu “vlastite smrti” istrajati u zahtjevu za obnavljanje postupka.

“Nezadovoljan sam i ogorčen postupkom Sudske policije, koja me je, uprkos rješenju Osnovnog suda u Derventi za odgađanje izvršenja kazne zatvora, tražila juče na kućnoj adresi, a prošle sedmice i u banjalučkom parku `Mladen Stojanović`”, istakao je Karakaš.

Kantonalni sud u Bihaću osudio je Milovana Karakaša 19. maja 2017. godine na dvije godine i šest mjeseci zatvora, stavljajući mu na teret izvršenje krivičnog djela ratnog zločina nad civilima iz Krivičnog zakona SFRJ.

Karakaša terete da je sa još trojicom Srba navodno fizički zlostavljao Zikriju Bahtićam koji je pri tom zadobio mnogobrojne povrede u vidu nagnječenja, krvnih podliva, preloma rebra, potresa mozga, zbog kojih nije mogao da hoda, niti da govori.

SRNA