Home Vijesti plus + Karakašu odbijen zahtjev za obnavljanje postupka

Karakašu odbijen zahtjev za obnavljanje postupka

by Dejan B.

Kantonalni sud u Bihaću odbio je zahtjev za obnavljanje sudskog postupka protiv Milovana Karakaša iz Dervente, kojeg je ranije osudio na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog navodnog ratnog zločina nad civilima u Sanskom Mostu 1992. godine.
Karakaš je rekao Srni da je ovakva odluka Kantonalnog suda u Bihaću očekivana s obzirom da je, kako je naglasio, “poznato da oni ne sude po zakonu i pravdi, već žele da za navodno počinjene ratne zločine osude što više Srba”.

On je najavio da će u zakonskom roku podnijeti žalbu Vrhovnom sudu FBiH.

Karakaš kaže da je neprihvatljivo da Kantonalni sud u Bihaću odbije njegov zahtjev za obnavljanje postupka uz obrazloženje da svjedoci tužilaštva nisu proglašeni krivim za davanje lažnog iskaza, kako je tvrdila njegova odbrana.

“Kantonalni sud u Bihaću uvažio je svjedoke tužilaštva, ali je istovremeno odbacio svjedoke moje odbrane koji su bili sa mnom na ratištu i znaju da nisam bio u Sanskom Mostu u spornom periodu. Nezamislivo je da pravosuđe u FBiH ne želi da sasluša moje svjedoke”, navodi Karakaš.

Karakaš tvrdi da nije kriv za ratni zločin koji mu se stavlja na teret, jer se u to vrijeme kao borac Vojske Republike Srpske nalazio na ratištu u operaciji “Koridor”.

Kantonalni sud u Bihaću osudio je Karakaša 19. maja 2017. godine na dvije godine i šest mjeseci zatvora za ratni zločina nad civilima.

Karakaš se tereti da je sa još trojicom Srba navodno fizički zlostavljao Zikriju Bahtića koji je pri tom zadobio mnogobrojne povrede zbog kojih nije mogao da hoda, niti da govori.

SRNA

Preporučujemo