Karakaš: Tražiću obnavljanje postupka

Milovan Karakaš iz Dervente koga je Kantonalni sud u Bihaću osudio na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Sanskom Mostu 1992. godine rekao je Srni da će podnijeti zahtjev za obnavljanjem postupka, jer je, kako tvrdi, nevin, a sudski postupak protiv njega montiran.Karakaš kaže da nije dobio presudu Vrhovnog suda Federacije BiH /FBiH/ ističući da je nelogično da se 30. novembra 2017. godine uredno odazvao na prvo ročište pred Vrhovnim sudom FBiH u Sarajevu i da isti dan protiv njega bude donesena presuda pred tim sudom.

On je ponovio da nije kriv za ratni zločin koji mu se stavlja na teret, jer se u to vrijeme kao borac Vojske Republike Srpske nalazio na ratištu u operaciji “Koridor”.

Predsjednik Osnovnog suda Derventa Zijad Grbić rekao je Srni da su od Kantonalnog suda Bihać dobili naređenje da se izvrši kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci nad osuđenim Milovanom Karakašom zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva preuzetog iz Krivičnog zakona SFRJ.

Grbić kaže da im je Kantonalni sud Bihać priložio pravosnažnu presudu sa klauzulom pravosnažnosti od 19. maja 2017. godine, te presudu Vrhovnog suda FBiH od 30. novembra 2017.godine kojom je potvrđena presuda Kantonalnog suda u Bihaću.

Upitan, da li postoji mogućnost da Karakaš nije primio presudu Vrhovnog suda FBiH, Grbić je rekao da postoji takva mogućnost, ali da Osnovni sud Derventa postupa po relevantnim presudama Kantonalnog suda u Bihaću i Vrhovnog suda FBiH za izvršenje kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu /KZP/ Doboj.

On je rekao da će Karakašu 15. januara biti predat uputni akt za izdržavanje kazne zatvora.

“Razgovaraću sa postupajućim sudijom da Karakašu ostavi više vremena da se javi u KPZ Doboj na izdržavanje zatvorske kazne. Karakaš ima pravo da podnese molbu za odgađanje početka izdržavanja kazne zatvora sa jasno navedenim razlozima za to i ako postoje opravdani razlozi Sud će odgoditi izdržavanje kazne”, pojasnio je Grbić.

Kantonalni sud u Bihaću osudio je Milovana Karakaša 19. maja 2017. godine na dvije godine i šest mjeseci zatvora stavljajući mu na teret izvršenje krivičnog djela ratnog zločina nad civilima iz Krivičnog zakona SFRJ.

Karakaša terete da je sa još trojicom Srba navodno fizički zlostavljao Zikriju Bahtića koji je pri tom zadobio mnogobrojne povrede u vidu nagnječenja, krvnih podliva, prelom rebra, potres mozga, zbog kojih nije mogao da hoda, niti da govori.

SRNA