Još jedna uspješna godina iz JU Centar za kulturu Derventa: Preko 200 aktivnosti u 2017. godini

Javna ustanova Centar za kulturu “Derventa” jedna je od najposjećenih ustanova u Derventi tokom godine. Veliki broj Dervenćana posjeti ovaj objekta, koji se trudi da Derventi predstavi veliki broj kulturnih manifestcija, raznih promocija knjiga, pozorišnih predstava, projekcija filmova i drugog.

Tokom protekle 2017. godine u Centru za kulturu bilo je oko 200 aktivnosti koje su trajale oko 240 dana. Tokom godine ovu ustanovu posjetilo je blizu 30 hiljada posjetilaca, što je zaista imponzantna brojka.

Ova ustanova iz dana u dan trudi se da podigne opštu kulturu i obrazovanje mladih Dervenćana, kao i svih zainteresovanih građana, te njihovom afirmisanju tradicionalnih i savremenih vrijednosti, kao i visokog stepena estetskog i umjetničkog nivoa.

Tokom godine stanovnici Dervente imali su priliku da pogledaju i nekoliko predstava što beogradskog pozorišta, glumci banjalučkog Pozorišta mladih “DIS”, kao i Gradsko pozorište “Jazavac” iz Banjaluke, poznata Srpska glumica Vesna Anđelković sa predstavom “Lubavni oglas”, kao i “Škola za ljubavnike” u kojoj su igrali Milan Vasić, Milan Kalinić, Jelena Rakočević, Aleksandra Cucić i Bojan Stojčetović, a naša ekipa je razgovrala sa ovom glumačkom ekipom i napravila video intervju.

Bili su tu i članovi dramske sekcije SPKD „Prosvjeta „ iz Prnjavora sa predstavom “Nevidljiva”, poznata glumica Nada Blam izmamila je osmijehe na lica najmlađih Dervenćana svojom predstavom “Zdrav život”.

Pored folklornih koncerata, koncerta Minje Subote, te polugodišnjeg i godišnjeg koncerta Muzičke škole, svakako se mora spomenuti i koncert Crvene jabuke.

„Koncert Crvene jabuke nije bilo lako organizivati, jer ovakvi koncerti zahtjevaju velike novce. Ipak, bez obzira na sve htijeli smo tako nešto da poklonimo našim sugrađanima, a 2016. godine smo imali koncert Divljih jagoda, tako da polako postaje tradicija da imamo godišnje jednom jedan kvalitetan koncert, neke od rok grupa sa ovih prostora”, ističu iz ove ustanove.

Tu je i niz koncerata ozbiljne muzike, kao i veče duhovne muzike koje organizuje Internacionalni multireligijski i interkulturni centar „Zajedno“ (IMIC). Svakako da Dervenaćni imaju priliku da vide i redovne projekcije filmova, najnovije generacije. Ipak, tu se javljaju i određeni problemi.

“Nedovoljna tehnička opremljenost, tačnije projektori za filmske projekcije, jedan je od problema. U narednoj godini nadamo se da ćemo otkloniti te neke tehničke nedostatke i nabaviti opremu za unapređenje rada ustanove”, dodaju iz Centra za kulturu.

Takođe, jedna od dugogodišnjih želja jeste nabaviti nove stolice u velikoj sali, što će pokušati svima snagama da urade.

Iza ove ustanove je i veliki broj  promocija knjiga, što derventski pisaca i pjesnika, što iz regije i šire. Takođe neizostavne su i razne izložbe, fotografija i slika.

Niz drugih manifestacija održava se u ovoj ustanovi mature osnovnih škola, razne tribine političkih partija, javne rasrapve, seminari , prezenatcije, Svetosavski bal, te svake godine svečana sjednica SO Dervente.

Javna ustanova Centar za kulturu “Derventa” pomaže na određen način razne humanitarne manifestacije koje se kod njih održavaju, što je za pohvalu.

Jedan mali kolektiv, ali kolektiv koji se trudi da Derventa ima česta dešavanja, kako kulturna, tako muzička i druga, izrazio je zahvalnsot na dobroj saradnji sa portalom Radio Derventa.

Svim građanima Dervente, kao i onima koji su dolazili u ovu ustanovu čestitaju Novogodišnje i Božićne praznike.

Radio Derventa