Japanka Miho zavolela Derventu i Zmijanjski vez

Foto: N1

Miho Đekić je mlada Japanka koja je u BiH, tačnije u Derventu, došla zbog ljubavi. Ostala je, između ostalog, zbog opuštenog načina života. A u Japanu, iz kojeg potiče, promoviše ornamentalni vez. Zahvaljujući njoj, Japanci nose bedževe i šnale sa Zmijanjskim vezom.

Čisto belo platno, plavi konac i igla. Ovakav ornament Zmijanjskog veza izrađuje Japanka sa adresom u Deventi.

“Meni se jako sviđa ta jednostavnost i dostojanstvenost. Inače ne volim nešto šareno i meni se dopada to što je jednobojni Zmijanjski vez. Kada sam ga videla prvi put? Ima pet godina i odmah sam se zaljubila”, kaže Miho.

Miho je izradu Zmijanjskog veza naučila u Udruženju žena Duga, koje važi za čuvara tradicionalnih ručnih radova. Sa željom da ove motive poreklom sa Zmijanja predstavi u svojoj matičnoj zemlji, u Japanu je organizovala već pet izložbi.

“Oni su zainteresovani, šta je to odakle dolazi? Kako je to lepo. Ja sam im objasnila da je to bosanski vez sa UNESCO liste i da je sa dugom tradicijom”, priča ova Japanka.

Japanci su uglavnom kupovali magnete, bedževe i šnale sa motivima Zmijanjskog veza, priča Miho. U udruženju žena Duga kažu da kod njih, uglavnom mlađe žene, traže haljine, tunike, košulje ili peškire.

“Mladi su divni, prate modu, prate umetnost i kombinuju moderno sa tradicionalnim. Dokaz je i to da je samo prošle godine i početkom ove bilo 300 devojaka u raznim kursevima pletenja, veza i tkanja”, kaže Galina Marijanović, predsednica Udruženja Duga.

Sve atraktivniji postaje i zlatovez. Miho, koja je poreklom iz samurajske porodice, priča nam da je ovde ne oduševljava samo tradicija već i način života.

“U Japanu sve trke, frke. Ovde je sve opušteno, družim se sa komšijama, svaki dan pijemo kafu, to je u Japanu retko, tamo nema vremena za kafu. A, ovde sjedimo pola sata pijemo kafu, razmenimo informacije, malo tračamo i tako”, kaže Miho.

Osnovni razlog zbog koga živi ovde je ljubav. U Beogradu je upoznala sadašnjeg muža, udala se i preselila u njegov rodni grad Derventu.

N1