Jačanje izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća metalskog sektora

Privredna komora Republike Srpske, u saradnji sa preduzećima “Metalac MBM” iz Dervente, “Vendom” iz Laktaša i “Elker” iz Ljubije te Područnom privrednom komorom Banjaluka, će u narednih petnaest mjeseci provoditi projekat podrške jačanju izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća metalskog sektora.

Imajući u vidu neiskorištene izvozne potencijale u sektoru metala i problem nedovoljnog poznavanja izvoznog menadžmenta i neposjedovanja standarda kvaliteta, postojala je potreba uspostavljanja sistematizovane podrške preduzećima od strane Privredne komore. S tim u vezi je održan sastanak sa privrednicima iz metalskog sektora sa područja opštine.

Pozivu da prisustvuju sastanku su se odazvala preduzeća “ALM”,”Mreža Netvork”,”Tehpro CNC” i “Metalac MBM”
Projekat finansira Evropska unija,u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH-EU ProLokal.

Vrijednost projekta je 219.181,44 KM, od čega su donatorska sredstva 175.181,44 KM,a učešće Privredne komore iznosi 44 hiljade KM.Osnovni cilj projekta je da se unaprijede kapaciteti malih i srednjih preduzeća u metalskom sektoru za nastup na ino tržištu i podigne nivo konkurentnosti u ovom sektoru.

U uvodnom obraćanju Pero Ćorić, rukovodilac projekta i direktor Sektora udruženja u Privrednoj komori RS je govorio o aktivnostima i uslugama koje će PK RS pružiti privrednim društvima tokom i nakon projekta kako i koristima koje će privrednici imati od samog projekta.On je naglasio da je potrebno čuti i prijedloge privrednika i formirati paket zahtjeva i usluga koje je potrebno ispuniti.

U narednom periodu PK RS planira održavanje tri seminara, studijske posjete sajmovima u inostranstvu za koje naši privrednici pokažu interes i izradu publikacije.
Naši privrednici su naglasili da uglavnom imaju problem sa carinjenjem roba i sa vremenom rada carinskih službi, a Zoran Tošić iz “Mreže Netvork” je istakao da je potrebno riješiti pitanje naplate carine za lon poslove.
Projekat se provodi u periodu od 3.avgusta 2017.do 3. novembra 2018.godine. Rezultati projekta će se koristiti i poslije završetka projekta.
Pozdravljajući učesnike sastanka,zamjenik načelnika Siniša Jeftić je rekao da je Derventa ponosna što ima ovakve privrednike koje ne razdvajamo na domaće i inostrane.
“Vjerujem da pratite privredna kretanja i stanje privrede na području Dervente.Trudimo se da uvijek u ovom sektoru pratimo kretanja i na nivou Republike Srpske,BiH,a i šire na svjetskom nivou i prihvatamo sve što je novo i bolje.Opština Derventa je otvorena za svaki vid saradnje i stavlja se na raspolaganje svim subjektima koji će učestvovati u realizaciji ovog projekta”, naglasio je Jeftić.