Home GRADOVIDerventa Italijani pomažu u sanaciji od poplava

Italijani pomažu u sanaciji od poplava

by admin

Realizacija projekta sanacije i rekonstrukcije odvodnog kanala u industrijskoj zoni i pomoć poljoprivrednim proizvođačima, koji su pretrpjeli štete u prošlogodišnjim poplavama, bili su razlog posjete Marka Zekinata, koordinatora na projektima italijanske ambasade za pomoć u sanaciji šteta od poplava.Ovo je druga posjeta predstavnika italijanske ambasade pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova i Vlade Italije, u veoma kratkom periodu. Sa rukovodstvom opštine su dogovoreni konkretni zadaci u cilju realizacije projekta na području opštine.

“Danas smo predložili projekat sanacije odvodnog kanala u industrijskoj zoni gdje se pored domaćih i austrijskih preduzeća nalazi  i veći broj italijanskih. Gradnja ovog kanala od strane italijanske ambasade stvara jedan  partnerski odnos koji daje vjetar u leđa i budućim potencijalnim ulagačima iz Italije na područje naše opštine.I italijanska preduzeća i privrednici su svakako zaslužni za imidž Dervente kao opštine sa najmanjom stopom nezaposlenosti i opštine sa najvećim izvozom na dobojskoj regiji. Realizacijom projekta umnogome ćemo zaštiti  to područje od poplava i stvoriti sigurnost svim budućim investitorima”, rekao je načelnik opštine Milorad Simić.

DSC04421Projekat je vrijedan oko 50 hiljada evra, a očekuje se, po riječima Zekinata, da će biti izdvojeno isto toliko sredstava za pomoć poljoprivrednicima koji su imali štetu od majskih i avgustovskih poplava 2014. godine.Zekinato je naglasio da se projekat realizuje u opštinama Derventa,Sanski Most, Maglaj, Orašje i dijelom u Zvorniku. Po njegovim riječima u toku je obilazak opština, prave se operativni planovi koje će odobriti Ministarstvo vanjskih poslova i očekuje se da bi se sa radovima krenulo sredinom juna.On je rukovodstvo opštine upoznao i sa načinom doniranja sredstava poljoprivrednim proizvođačima gdje je dogovoreno da će opština dostaviti spiskove poplavljenih domaćinstava, a donatori će odlučiti o dodjeli sredstava.

derventa.ba

Preporučujemo