Radio Derventa – RTV Derventa vijesti
Početna stranica » Ili prema propisu ili paprena kazna!
Vijesti plus +

Ili prema propisu ili paprena kazna!

Od danas stupaju na snagu dugo očekivane izmjene zakona iz oblasti bezbjednosti saobraćaja u Bosni i Hercogevini, koje predviđaju znatno povećanje kazni za kršenja saobraćajnih propisa.

Izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH, koje od 15. februara stupaju na snagu, predviđene su višestruko veće kazne za saobraćajne prekršaje.

Za prekoračenje brzine od 30 kilometara na čas kazna će iznositi od 400 do čak 1000 konvertibilnih maraka.

Upotreba mobilnog telefona tokom vožnje i nevezivanje sigurnosnog pojasa kažnjavaju se sankcijom od 100 do 300 maraka, a prevoz djeteta mlađeg od 12 godina na prednjem sjedištu od 400 do čak 1000 konvertibilnih maraka. Za bahate vozače koji vožnju započinju škripom guma i bukom predviđena je kazna od 50 do 250 maraka.

Drastično su povećane i kazne za pijane vozače. Tako za upravljanje vozilom sa 0,3 promila alkohola u krvi slijedi kazna od 50 maraka, dok će vozač kod koga se ustanovi prisustvo alkohola od preko 1,5 promil morati da plati od 400 do hiljadu maraka. Vozač koji na mjestu suvozača prevozi pijano lice biće kažnjen sa 40 konvertibilnih maraka. Veće kazne čekaju i bicikliste, motocikliste, ali i pješake.

Tako će pješak koji priča na telefon ili nosi slušalice u oba uva dok prelazi pješački prelaz morati da plati kaznu od 40 maraka, a ista visina kazne očekuje i bicikliste i motocikliste koji koriste mobilni telefon ili obje slušalice tokom vožnje.

Jedine olakšice u novom zakonu su ukidanje obaveza nošenja kacige za biciliste i mogućnost stalne upotrebe maglenki za vozače automobila. I dalje ostaje mogućnost da se plati polovina kazne ukoliko ona bude izmirena u roku od 8 dana. Razloga za zadovoljstvo neće imati ni vozači automobila koji su tek položili vozački ispit. Tokom prve dvije godine vožnje zakonom im je zabranjeno da budu na cesti od ponoći do pet časova ujutro.

BN televizija

 

Slične objave

Povodom početka školske godine MUP RS uputio apel vozačima da prilagode brzinu

admin

Vjernici islamske vjeroispovijesti proslavljaju Kurban-bajram

admin

Sutra pretežno sunčano i veoma toplo, uz maksimalnu temperaturu do 36 stepeni Celzijusovih

admin

PETROVO: Štab za vanredne situacije upozorio građane da ne koriste vodu iz rijeke Spreče

admin

Sutra sučano, temperatura do 36 stepeni Celzijusovih

admin

U Vukosavlju počelo uređenje putne infrastrukture

admin